Zorghaven breidt uit in Rozenburg

15-10-2020 Wonen Kor Kegel

Zorghaven ging in Schiedam van start aan de Nieuwe Haven


SCHIEDAM – De Zorghavengroep, enkele jaren geleden in Vlaardingen en Schiedam van start gegaan en daarna gestaag uitgebreid, versterkt nu ook haar positie in Rozenburg.

Eigenaar Ronald Oostlander bevestigt dat zijn woonzorggroep de gehele Residence Roosenburch gaat huren. Zorghaven heeft van dit complex met uitzicht op Het Scheur al de eerste afdeling in gebruik voor senioren met geheugenproblemen. Deze afdeling draagt de naam Haven du Pont, omdat het zorgcentrum gevestigd is schuin tegenover de veerstoep van de veerdienst Maassluis-Rozenburg.

Residence Roosenburch is in 2016 een woonvoorziening voor senioren geworden op initiatief van Hans Becker, voormalig directeur-bestuurder van Humanitas, die in die functie twintig zorgcentra in heel Rotterdam heeft opgericht waar hij zijn geluksmodel introduceerde: een ja-cultuur die de bewoners geen restricties oplegt, maar juist inspeelt op hun dagelijkse wensen. Het principe van alles moet kunnen. De 78-jarige Hans Becker is directeur-bestuurder van Residence Roosenburch, maar treedt per 1 januari af. Wel is afgesproken dat hij Zorghaven blijft adviseren over de ontwikkelingen in Rozenburg.

Eigenaar van Residence Roosenburch is Dick Slingerland, sinds decennia goede vriend en steun en toeverlaat van Becker. Hij kwam met Ronald Oostlander overeen dat de Zorghavengroep het hele appartementencomplex gaat beheren.

Oostlander begon een aantal jaar geleden met een zorgcentrum aan de Oosthavenkade in Vlaardingen en breidde al gauw uit naar de Nieuwe Haven in Schiedam, tegenover de Kippenbrug. Het ging voor de wind, want Zorghaven heeft inmiddels ook vestigingen in Rotterdam, Barendrecht, Capelle aan den IJssel en Oss. 

“Mij is verzekerd dat de ja-cultuur in stand blijft”, zegt Becker. Hij ziet vooralsnog twee belangrijke voordelen. Haven du Pont krijgt een tweede nachtzuster, waardoor permanente zorg is gewaarborgd. En waar er nu twee dagen in de week vers bereide warme maaltijden zijn, daar zal na 1 januari dagelijks vers gekookt worden – wel onder het voorbehoud van de dan geldende coronamaatregelen.

“Die ja-cultuur, zoals Hans dat noemt, zit ook ingebakken in onze organisatie”, zegt Oostlander. Hij is blij met de uitbreiding van zijn organisatie in Rozenburg. Hij zal voor de appartementen dezelfde huurtarieven hanteren die onder Hans Becker ook golden. Het zal niet zo zijn dat de Residence alleen voor welgestelde senioren bereikbaar wordt.

“De bewoners die er nu zijn kunnen er uiteraard blijven wonen”, zegt Ronald Oostlander. Hij ziet wel dat naarmate ze ouder worden, de zorgvraag groter wordt. Daarom voorziet hij op termijn een ontwikkeling dat de woonvoorziening voor senioren het karakter van een verpleeghuis krijgt.Gerelateerd