Categorieën

Service

Zeikstad

Zeikstad
Wonen

Zeikstad

  • Han van der Horst
  • 06-10-2019
  • Wonen
Zeikstad

COLUMN - Sinds een paar jaar hebben de Alevieten van de Rijnmond hun cultureel centrum in de voormalige gereformeerde Magnalia Deikerk, aan het eind van de Loeffstraat in Nieuwland. Je komt er langs als je binnendoor van het winkelcentrum Mgr. Nolenslaan via de Damlaan naar de binnenstad wandelt.

De Alevieten vormen een aparte minderheidsgroep binnen de islam. In Turkije zijn ze met ongeveer twintig miljoen, die om hun open levensstijl door de orthodoxe massa´s in dat land vaak scheef aangekeken worden, als de afkeer niet verder gaat. Vertel Alevieten niet dat zij een moskee hebben want ze noemen hun ontmoetingsplaatsen consequent cultureel centrum.

Wie bij ze binnenkomt merkt dat ze het gereformeerde verleden van hun cultureel centrum met groot respect behandelen. Dat hoort bij de alevitische levensbeschouwing. Ze doen ook echt hun best om onderdeel uit te maken van de wijk Nieuwland, omdat hun hoofdkwartier daar nu eenmaal gevestigd is.

Mede daarom wilden de Alevieten het saaie pleintje voor hun deur verrijken met een kunstwerk. Dat mocht wel van de gemeente, als het maar iets algemeens voorstelde, iets waar heel de wijk Nieuwland zich in kon herkennen. Het is een metalen sculptuur geworden, die burgemeester Lamers heeft onthuld. De kunstenaar Yasser Balemans brengt er het concept Canlar mee tot uitdrukking. Dat betekent Eenheid in Verscheidenheid. De wind speelt er doorheen. Het is een klein monument van openheid, geconstrueerd rond een levende boom.

Nou, dat hebben de Alevieten gemerkt, van die eenheid. Na een paar dagen waren de rapen gaar. Dat kunstwerk levert gevaar op! Kinderen gaan erin klimmen en er zitten scherpe punten aan. Er staan, zo wist Het Nieuwe Stadsblad te melden, ook nog twee bankjes tegenover. Dat klopt. Die worden veel gebruikt. Er zitten vaak mensen op te praten en de boel in de gaten te houden. Ook de Schiedamse raad, bij monde van Monique Rotteveel, heeft zich in dit koor van haat en nijd gemengd. Zij noemt het kunstwerk een levensgevaarlijk toestel.

Canlar. Eenheid in verscheidenheid. Balemans heeft een heel bijzondere creatie gemaakt, die op geen enkele manier uitnodigt tot beklimming en daar ook niet bruikbaar voor is. De hoeken zijn allemaal afgerond. Als je dat een gevaar voor kinderen vindt, dan zie je in elk klimrek een risico. In het zicht van de beruchte bankjes is trouwens een bruggetje over de vijver van de Mgr. Honnerlage Gretelaan. Dat nodigt ook uit tot klimtoeren en voor het weet ligt je nakroost en de hoop van de familie tussen de waterhoentjes te verzuipen. Daar hoor je niemand over.

Ik houd van Schiedam, maar soms is het zo´n onvoorstelbare zeikstad.