Woningcontroles brengen misstanden aan het licht

31-10-2020 Wonen Redactie

Foto: T&H

SCHIEDAM - Bij een grrote controle-actie in Schiedam-Oost, -West en -Noord zijn gistermiddag en -avond de nodige misstanden aan het licht gekomen: een illegale seksinrichting, spookbewoning en overbewoning en illegale kamerverhuur.

De interventieteams Ondermijning en Woonoverlast, samen met de politie, Stedin, vastgoedbeheerder Motus en de Regionale Belasting Groep voerden de controles uit bij enkele tientallen panden verspreid over de stad. Op de Professor Kamerlingh Onneslaan werden verschillende panden gecontroleerd. Daarbij werden misstanden geconstateerd. Zo bleken er onder anderen personen te wonen die niet waren ingeschreven bij de gemeente. Op de Edisonstraat en op de Buys Ballotsingel was sprake van overbewoning.

Een pand aan de Burgemeester Knappertlaan bleek illegaal te zijn gesplitst en er was sprake van illegale kamerverhuur. Ook in de Oranjestraat was een woning illegaal gesplitst. In een woning aan de Warmoezenierstraat werd een illegale seksinrichting aangetroffen. Dit pand is op last van de burgemeester direct gesloten.

De actie past in de regionale aanpak om vastgoedcriminaliteit tegen te gaan, zo stelt de gemeente Schiedam. "Criminelen gebruiken regelmatig huurwoningen of bedrijfspanden voor bijvoorbeeld het opslaan en verbergen van wapens. Door als verhuurmakelaar de huur contant te ontvangen, blijven criminelen uit het zicht van de overheid. Dit heeft negatieve gevolgen voor de veiligheid en leefbaarheid van de omgeving."

Dit najaar richt de gemeente Schiedam zich samen met de politie en andere organisaties op het tegengaan van deze vastgoedcriminaliteit. Naast de aanpak van criminele netwerken gaat het om initiatieven als webinars en een campagne van Meld Misdaad Anoniem om verdachte omstandigheden te herkennen en te melden.

Bewoners worden opgeroepen misstanden te meldenGerelateerd