Categorieën

Service

Werk op Akkers hervat, vervuiling op voldoende diepte

Werk op Akkers hervat, vervuiling op voldoende diepte
Wonen

Werk op Akkers hervat, vervuiling op voldoende diepte

  • Redactie
  • 02-11-2022
  • Wonen
Werk op Akkers hervat, vervuiling op voldoende diepte

SCHIEDAM - Aannemer Van Gelder gaat weer aan de slag met het stilgelegde werk op De Akkers. Dat blijkt uit een brief die de gemeente gisteren heeft gestuurd aan bewoners van de wijk.

Half september werd het werk op de Linzenakker en de Speltakker stilgelegd toen daar grond 'met een andere structuur' werd aangetroffen. Dat blijkt inderdaad verontreinigde grond. "Uit de onderzoeken blijkt dat op één locatie sprake is van sterke bodemverontreiniging (baggerspecie/ havenslib). Dit is gevonden op 1.40 (sic) meter diepte", zo laat de gemeente de bewoners in de brief weten.

Volgende week pakt Van Gelder het werk weer op 'ter hoogte van Linzenakker 18'. "De aannemer treft, waar nodig, de benodigde voorzorgsmaatregelen", aldus de gemeente. "Zoals het afzetten van de locatie waar de bodemverontreiniging aanwezig is inclusief waarschuwingsborden, het inzetten van de persoonlijke beschermingsmiddelen voor het personeel en de aanwezigheid van deskundige begeleiding."

Na het afronden van het werk daar, dat deel uitmaakt van fase 9 van de planning, werkt de aannemer verder volgens de voorgenomen planning. "De aannemer informeert u per brief over de start van de werkzaamheden in de volgende fases."

In de brief verschaft de gemeente ook uitsluitsel waarom het zo lang moest duren eer de stand van zaken aan de bewoners kon worden gemeld. Deze zijn daar zeer verbolgen over, zo blijkt uit berichten op sociale media. "Het protocol is dat de grond wordt onderzocht en de resultaten worden afgestemd met DCMR (Dienst Centraal Milieubeheer Rijnmond). Het uitvoeren van deze procedure kost tijd." Ook het feit dat eerder sprake was van geheimhouding van de onderzoeksresultaten zat de bewoners van de wijk niet lekker. Wethouder Doğukan Ergin laat weten dat informatie over bodemkwaliteit 'sinds jaar en dag openbaar en opvraagbaar' is.

De wethouder liet eerder in de raadscommissie weten dat op twee plekken verontreining was vastgesteld. Dat blijkt nu één plek te zijn. Het werk op de Speltakker, fase 11 in het project, wordt echter nog niet hervat.

Bewoners die zelf moeten zorgen voor het aansluiten van de huisaansluiting op de riolering hoeven zich geen zorgen te maken. "Bij het ontgraven van uw huisaansluiting komt u niet in aanraking met de sterke bodemverontreiniging", aldus de gemeente. Dit omdat de dikte van de 'leeflaag' bovenop het havenslib - die tenminste een meter moet zijn - in de praktijk 1,2 tot 1,4 meter dik is. "Uw huisaansluiting ligt in de leeflaag, ongeveer op een diepte van 0,8 meter onder het maaiveld." Mensen die toch vragen houden over hun veiligheid kunnen contact opnemen met omgevingsmanager Gert-Jan Roth van Van Gelder, zo schrijft de gemeente.