Werk aan/onder Edisonplein begint

13-03-2021 Wonen Redactie

Het Edisonplein wordt tijdelijk ingericht als werkterrein; foto: gemeente Schiedam


SCHIEDAM - Aannemer Verheij Infra begint maandag in opdracht van de gemeente Schiedam met het project 'Van Swindenstraat en omgeving'.

Als eerste wordt werk gemaakt van de inrichting van een waterberging onder het Edisonplein. "Daarna gaan we door met de herinrichting van straten en uiteindelijk ook het plein", aldus de gemeente in een aankondiging.

De werkzaamheden aan de waterberging duren naar verwachting zo'n twee maanden. Met de waterberging wil Schiedam iets doen aan de overlast door hevige regenval in oost.

Na de berging worden de straten zelf aangepakt. Het gaat met name om de Van Swindenstraat, de Voltastraat en de Ampèrestraat. Ook een deel van de Oosterstraat en Edisonstraat, alsook het Edisonplein worden opnieuw ingericht. De riolering wordt vervangen, net als bestrating. Ook komen er nieuwe lichtmasten met daaromheen groene korven met bloeiende klimplanten. "Deze zullen de straten een groenere uitstraling geven", aldus de gemeente.

Een ander onderdeel van deze fase is de aanleg van een speciaal infiltratie- en drainagesysteem. Dit systeem zorgt ervoor dat het grondwater op het oorspronkelijke peil komt en blijft. De werkzaamheden in deze fase worden in de volgende volgorde uitgevoerd: Voltastraat en Snelliussingel (1), de Van Swindenstraat (2), de Ampèrestraat (3), de Edisonstraat (4) en de Oosterstraat (5).

Na dit werk zal het Edisonplein opnieuw worden ingericht. "Door het Edisonplein te vergroenen en in te richten met nieuwe sport- en speelvoorzieningen, willen we samen met buurtbewoners het plein laten uitgroeien tot een plein waar jong en oud kan ontspannen en elkaar kan ontmoeten."

Buurtbewoners is gevraaagd naar hun wensen voor wat betreft de nieuwe inrichting van het plein. Er kwamen ideeën naar voren over beplanting, speeltoestellen en sportvoorzieningen. "Ook konden tips worden gegeven over hoe het plein een prettige plek kan worden voor jong en oud."

Door de buitenruimte groener, socialer en veiliger in te richten wil de gemeente Schiedam de leefbaarheid in de buurt verbeteren. "De herinrichting zal meer parkeervoorzieningen opleveren voor fietsers. In het hele projectgebied worden namelijk extra fietsnietjes geplaatst. Voor auto’s zal het aantal parkeerplaatsen afnemen. Dit omdat er bij de herinrichting wordt uitgegaan van de huidige regels voor parkeren. Door toepassing van de juiste maatvoering en het creëren van een groen plein vervallen in totaal drie parkeerplaatsen."Gerelateerd