Categorieën

Service

Werk aan De Goudsbloem schiet op

Werk aan De Goudsbloem schiet op
Wonen

Werk aan De Goudsbloem schiet op

  • Redactie
  • 24-01-2018
  • Wonen
Werk aan De Goudsbloem schiet op

Vlag gehesen op het hoogste punt van de Oude Mouterij: (V.l.n.r.) Wout Grote (Heembouw Wonen), Machiel van der Plas (Hermon Erfgoed), Roy Vliegenthart (Heembouw Wonen), Jan de Mooij (Hermon Erfgoed). Foto: Jan Sluijter Photography

SCHIEDAM - Alsof het een nieuwbouwproject betreft, zo werd gisteren het 'bereiken van het hoogste punt' van De Goudsbloem gevierd. En voor een deel is dat zo...

Hermon Erfgoed ontwikkelt in de voormalige mouterij uit 1780 een woongebouw voor mensen met een zorgbehoefte. Heembouw is de aannemer die de totale verbouwing doet. Het werk begon in augustus.

In de nieuwe Goudsbloem komen 34 studio's. De restauratie van de laatste grote mouterij van de stad wordt met oog voor detail uitgevoerd, zo stelt een woordvoerder van Hermon. Als eerste is gewerkt aan nieuwe verdiepingsvloeren en het versterken en herstellen van de bestaande balkenconstructie. Er is inpandig grond ontgraven voor het storten van een nieuwe constructieve betonvloer. Het bestaande metselwerk wordt voorzien van extra wapening in de voegen om scheurvorming tegen te gaan. Op de eerste verdieping is de houten vloer uitgevlakt en op de tweede verdieping worden de balkkoppen hersteld.

Op de derde verdieping is een verzwaring aangebracht voor de nieuwe dakopbouw. Die opbouw was voor de brand in het pand in 1918 ook al aanwezig en keert dus terug. Met de plaatsing van de opbouw is twee weken geleden begonnen en deze vormt nu dus het hoogste punt van het gerenoveerde gebouw. Om duidelijk te laten zien wat aan het gebouw is toegevoegd, wordt de dak- en liftopbouw modern en dus onderscheidend uitgevoerd. De monumentale eest (droogoven) krijgt een plexiglas plaat.