Waarom bouwen we niet alle huizen zoals in de Liduinastraat?

08-10-2018 Wonen Angelo de Boer

Nieuwbouw aan de Liduinastraat

INGEZONDEN - Angelo de Boer heeft zich verdiept in de manier waarop in Schiedam wordt gebouwd. Hij deelt zijn mening graag met de lezers van Schiedam24.

"Als je even aandachtig kijkt bij verschillende bouwprojecten waar eengezinswoningen gebouwd worden in Schiedam, dan valt op dat elke aannemer zijn eigen bouwwijze heeft.
Op de funderingen worden betonnen vloerpanelen gelegd en vervolgens wordt een laag beton gestort, zodat voor een aantal huizen één doorlopende vloer ontstaat. Dan worden hier met dikke kalkzandsteenblokken de muren op gemetseld. Tussen twee woningen één woningscheidende muur. Hierop komen dan de vloerpanelen van de eerste verdieping en het proces wordt herhaald. Een voorbeeld hiervan zijn de huizen die gebouwd worden aan de Parkweg (ingang Beatrixpark).

Een andere manier is dat de vloerpanelen die op de funderingen gelegd worden, los blijven van elkaar en hierop komen tussen twee woningen twee prefab betonnen wanden die eveneens los blijven van elkaar. Vervolgens komen de vloerpanelen van de eerste verdieping en het proces wordt herhaald. Ook de voor- en achterwanden worden gelijktijdig geplaatst. Het geheel wordt als een bouwpakket samengesteld. De bouw aan de Th. A Kempisstraat/ Liduinastraat/ v. Smaleveltstraat is daar een mooi voorbeeld van. Op deze manier bouwt men in twee dagen voor vijf huizen het casco tot en met de eerste verdieping.

Het mag duidelijk zijn dat de huizen die op de eerste manier gebouwd zijn, waarbij de woningen aan elkaar geklit zitten, veel minder goed geïsoleerd zijn voor lucht- en contactgeluid. Waarom bouwt men niet overal op de goede degelijke manier?

Geloof mij: in een huis waar je de buren niet kunt horen woon je echt veel gelukkiger!"


Gerelateerd