Categorieën

Service

VvE Rotterdamsedijk investeert in Nul-Op-de-Meter

VvE Rotterdamsedijk investeert in Nul-Op-de-Meter
Wonen

VvE Rotterdamsedijk investeert in Nul-Op-de-Meter

  • Redactie
  • 13-12-2017
  • Wonen
VvE Rotterdamsedijk investeert in Nul-Op-de-Meter
SCHIEDAM - De Vereniging van Eigenaren (VvE) Rotterdamsedijk 309-395 gaat als eerste VvE in Schiedam aan de slag met een ‘Nul-Op-de-Meter’ (NOM)-project. Met hulp van het gemeentelijk Servicepunt Woningverbetering hebben de eigenaren van deze 44 appartementen de eerste stap gezet op weg naar een zeer energiezuinig complex. Tijdens de algemene ledenvergadering gisteravond namen de eigenaren hiervoor het principebesluit, waarmee 2,4 miljoen euro is gemoeid.

Een ‘Nul-Op-de-Meter’-woning is een huis dat evenveel (of meer) energie opwekt als het huishouden nodig heeft. In Nederland zijn sommige woningcorporaties al bezig huurwoningen naar ‘Nul-Op-de-Meter’ te brengen. Voor huiseigenaren heeft het treffen van maatregelen op het gebied van ‘Nul-Op-de-Meter’ van de woning verstrekkende gevolgen, ook op financieel gebied. Het complex aan de Rotterdamsedijk wordt dan ook één van de eerste projecten van appartementseigenaren in Nederland die voor deze grootscheepse aanpak kiezen en waarvoor de financiering bij de start al beschikbaar is.

De eigenaren kunnen het ‘Nul-Op-de-Meter’-project starten dankzij de laagrentende lening en projectleiding via het Servicepunt Woningverbetering. Verder is dit project met behulp van de adviseurs aangemeld bij de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) die hiervoor een Europese subsidie krijgt. Voor de projectleiding is veertig procent Europese subsidie beschikbaar; het resterende bedrag betaalt de gemeente Schiedam.

Het Servicepunt Woningverbetering is dit ‘Nul-op-de-meter’-project samen met het VvE-bestuur en beheerder Accent VvE Beheer al enkele maanden aan het voorbereiden. De volgende maatregelen zijn onder andere nodig: HR++beglazing (met nieuwe kozijnen), isolatie van gevels, vloeren en daken, vervanging van de blokverwarming, zonnepanelen, LED-verlichting. De totale renovatie kost ruim 2,4 miljoen; de eigenaren ontvangen in totaal voor ruim 800.000 euro aan subsidies. 

“Door slim gebruik te maken van zowel energiebesparende als energieopwekkende voorzieningen kan deze VvE het netto energieverbruik tot nul reduceren. Bij een stijgende prijs van bijvoorbeeld belasting op gas, is verduurzamen van de woning helemaal interessant”, concludeert wethouder Patricia van Aaken (Milieu).

Wethouder Alexander van Steenderen (Wonen) is enthousiast over de samenwerking van het Servicepunt Woningverbetering en de VvE aan de Rotterdamsedijk. “Het gaat bij dit soort investeringen niet alleen om de terugverdientijd ervan. Belangrijk is ook de bijdrage aan het milieu, waardevermeerdering van het pand, het comfort voor de bewoners en de uitstraling van het complex.”

Na het principebesluit in de VvE-vergadering kan het VvE-bestuur de plannen verder uitwerken en offertes aanvragen.

Servicepunt Woningverbetering

Stadskantoor, Stadserf 1, Schiedam

Meer over Servicepunt Woningverbetering →