Vijftien koopwoningen in voormalig schoolgebouw in oost

09-02-2021 Wonen Redactie/Schiedammer Online

Artist's impressions bron Fullhouse Vastgoed


SCHIEDAM - In de voormalige Gravin Aleidaschool (daarvoor ook bekend als Julianaschool) aan de Oostsingel in Schiedam-Oost komen vijftien koopwoningen. Projectontwikkelaar is Fullhouse Vastgoed uit Rotterdam.


Fullhouse Vastgoed uit Rotterdam is gekozen uit drie partijen die elk een voorstel aan de gemeente hebben gedaan. Wie de andere twee partijen zijn, wilde wethouder Fahid Minhas tijdens een presentatie aan de pers desgevraagd niet mededelen. Het complex krijgt de naam Hof van Aleida. 

De gemeente had bij de partijen die uitgenodigd waren om met een voorstel te komen als minimale koopprijs een bedrag gevraagd van 510.000 euro (voor het pand en de grond). De partijen doen een voorstel en een van de onderdelen daarvan betreft de koopprijs. De koopprijs die Fullhouse Vastgoed voor de school plus grond betaalt, is 955.000 euro.

De gemeente maakt dan verder geen kosten meer voor de ontwikkeling van het bouwproject. Zo dient er door de ontwikkelaar inspraak te worden gepleegd met de omwonenden (met name bewoners van de Oostsingel en Villastraat). Op de ontwikkellocatie staan het hoofdgebouw van de voormalige school, de gymzaal en later gebouwde bijgebouwen. Een deel van deze bijgebouwen zal door de ontwikkelaar worden gesloopt.

Op de begane grond en eerste verdieping van het hoofdgebouw van de school, wordt een verdieping gezet. Deze top-etage is - in bouwtermen gezegd - terugliggend gebouwd, zo geeft wethouder Minhas aan. Er zullen in het hoofdgebouw, de gymzaal en het deel van de bijgebouwen dat niet gesloopt wordt, verschillende woningtypes komen, zo weet de wethouder, zoals lofts, meerlaagse woningen en gewone appartementen. De minimale oppervlakte is 70 vierkante meter, de grootste van de woningen zal 150 vierkante meter beslaan. Het is de bedoeling dat kopers de mogelijkheid krijgen, zo zij dat wensen, om zelf bepaalde onderdelen van de afwerking in de woning op zich te nemen. 

Er zal sprake zijn van het 'duurzaam herstellen' van het hoofdgebouw en de gymzaal, zo geeft Minhas aan. Dat houdt bijvoorbeeld in dat er zonnepanelen op de daken komen. Ook wordt het dak groen door het aanbrengen van sedum, een vetplant. Op afstand ziet een met sedum bedekt dak eruit als een met gras bedekt dak. Zo'n sedumlaag op een dak heeft als voordeel dat het water absorbeert en bij stortbuien het water opneemt en vertraagt afgeeft. Ook heeft het isolerende waarde (in de zomer verkoelend, in de winter koude werend). Deze woningen zullen aardgasvrij zijn. Duurzaam is ook dat de binnenplaats veel groen zal krijgen en voor de gehele buurt toegankelijk zal zijn. Er staan als afscheiding tussen de tuinen van de Villastraat en het voormalige speelplein van de school betonnen schuttingen. Bekeken wordt of er voor de schuttingen dan wel in plaats van de schuttingen een groene haag kan komen.

Er is een wijziging van de bestemming nodig (naar bestemming wonen), maar dat hoeft door middel van een korte procedure niet lang te duren. Minhas hoopt dat na alle benodigde inspraak snel met de sloop- en bouwwerkzaamheden begonnen zal kunnen worden. Hij denkt dat het beginnen van de sloop- en bouwwerkzaamheden eind van dit jaar haalbaar zal kunnen zijn. 

Wethouder Minhas vindt dat het niet aan hem is om een prijsindicatie te geven van de te bouwen woningen. We belden daarom na de persconferentie met Laurens van der Bijl, ontwikkelaar bij Fullhouse Vastgoed. Hij wil over verkoopprijzen nog niet het achterste van zijn tong laten zien, maar geeft wel als indicatie dat er zowel woningen komen in het segment 'betaalbaar' als in het segment 'middelduur'. Volgens NHG (Nationale Hypotheekgarantie) zijn betaalbare woningen tot 325.000 euro vrij op naam (v.o.n.) en middeldure beginnen bij 325.000 euro v.o.n.

Er zullen, zo kunnen we afleiden, woningen aangeboden worden in Hof van Aleida die onder de 325.000 euro v.o.n. liggen en woningen (net) boven de 325.00 euro, tot verder omhoog. "Maar bijna alle woningen zullen onder de vijf ton uitkomen, er zit één woning bij,  de grootste, en daarvan moet nog bezien worden of die ook onder de vijf ton gehouden kan worden", zo wil Laurens van der Bijl ons wel kwijt. De diverse woningtypen krijgen alle een eigen naam: De Gravin, De Baron, De Hertog, De Markies en De Ridder.

Bekijk de foto'sGerelateerd