Veel Schiedamse huizen in de herrie

11-10-2018 Wonen Redactie

SCHIEDAM - Miljoenen huizen staan op lawaaiige plekken, zo zocht RTL Nieuws uit. De omroep maakte een interactieve kaart waarop is te zien hoe het met de geluidsbelasting van de Nederlandse huizen is gesteld. Kijkend naar Schiedam valt te zien dat ook hier veel sprake is van geluidsoverlast. Slechts weinig woningen krijgen het predikaat goed of zeer goed.

Het meest nijpend is het probleem van de herrie langs de doorgaande wegen. Op de BK-laan is de belasting op de gevel van nummer 214 meer dan 65 db en daarmee in de woorden van de RTL 'zeer slecht'. Dat geldt ook voor de Gerrit Verboonstraat en op Nieuwe Haven 141. Op de Rotterdamsedijk 189 is dat tussen de 60 en 65 db, slecht dus, net als bij PKO-laan 157 en op de 's-Gravelandseweg.

Ook aan de waterkant kan sprake zijn van flinke geluidsoverlast, en dan met name van 'de overkant'. De flat op de Maasboulevard krijgt 55 tot 60 db te verduren, matig. Havendijk 190 staat voor 60 tot 65 db te boek, slecht dus. Maar ook verderop in de Gorzen, in de Steenstraat wordt het niveau van de Maasboulevard gemeten.

Goede plekken voor wat betreft geluidsbelasting zijn er natuurlijk ook. Die zijn vooral te vinden in het noorden van de stad - ondanks de aanwezigheid van herriemakende vliegtuigen daar en de tram en ander verkeer die geluid produceren. Op de Van Dalsumlaan wordt 60 tot 65 db gemeten, slecht dus ook, net als bij het Johan Straussplein, maar dat zijn in noord de uitzonderingen. In de Botenbuurt is het geluidsniveau bijvoorbeeld 45 tot 50 db, en daarmee 'goed'. Maar ook in de Troelstralaan, op het Vlasakker en het Hermuspad komen de onderzoekers uit op dit gunstige niveau.

Uw eigen huis opzoeken? Dat kan hier.Gerelateerd