UIt een Schiedams vaatje tappen (2)

14-10-2019 Wonen Ingezonden

Zwerfvuil eindigt natuurlijk ook gewoon op de bodem van de Schie


Sonja de Weerdt schreef in het voorjaar een stuk over afvalscheiding in huis. Na de nodige twijfels besloot ze er toch 'voor te gaan'. (Zie dit artikel ) Hierbij haar ervaringen sindsdien.

Afvalscheiding in huis, best een klusje

Ik ben redelijk bezorgd over het milieu, nou ja, wie niet tegenwoordig! Een tijdje geleden begon ik serieus afval te scheiden. Plastic, papier, etensafval (gt) en de rest.

Van Irado hadden we al een bakje voor gft gekregen, bij wijze van proef. Eigenlijk veel te klein maar toch was het in onze kleine keuken moeilijk om er een goed en vooral praktisch plaatsje voor te vinden. Dat is uiteindelijk wel gelukt. Daarna was het zoeken naar een vuilnisbak met aparte bakken. Die vonden we tenslotte ook, een met drie bakken.

Lastigheden waren/zijn:
- Het afvalbakje was twee tot drie keer per dag vol en hoewel we een gft-container vlakbij huis hebben, vonden we dat toch lastig. Dus werd een van de bakken van de vuilnisbak voor de volle zakjes gft.
- Je hebt aparte, kleine eco-zakjes nodig voor het gft-afval. Bij mijn buurt-AH is de maat van drie liter niet te koop, dus dat wordt bij een andere supermarkt kopen of op internet.
- De andere twee bakken hebben we tot plastic- en restafvalbakken benoemd. Deze hebben natuurlijk kleinere vulopeningen dan we gewend waren, dus bij het leeggieten van de prullenmanden gaat er regelmatig wat overheen.
- Verder moet je ook het plastic dat je in de prullenmanden hebt gedaan, eruit vissen om het in de goede bak te kunnen doen.
- De plastic zakken van twintig liter zijn van dunner plastic dan de gewone vuilniszakken, waardoor ze vooral met plastic van bijvoorbeeld etensbakjes met scherpe randen, vaak scheuren. Als deze zakken op zijn, ga ik zakken van dertig liter kopen. Die hebben wel de goede dikte.
- Ik moet nog steeds op internet bij Irado opzoeken wat wel en wat niet bij het plastic, papier en gft mag. Papier/karton met nietjes of met tape, dat mag bijvoorbeeld niet bij het papier. Het is nog een hele studie!

Al met al kost de afvalscheiding meer tijd. Ik heb het er voor over, maar dat zal niet voor iedereen gelden.

Zijdelings nog een paar ergernissen:
- Zelfs met een bril op moet ik goed zoeken of er op een bierflesje statiegeld gegeven wordt of niet.
- Plastic en papier over straat zwervend, ik kan er niet tegen!

Dat waren zorgen tot ik op tv zag dat nascheiding, in ieder geval voor plastic, minstens zo goed is als bronscheiding (nascheiding gebeurt door de gemeente en bronscheiding doet de burger zelf) en het is zelfs niet duurder.

Dus: ik doe het niet meer. Ik staak! Ik heb er wel speciaal een 3-delige afvalbak voor aangeschaft, maar jammer dan. We zetten gewoon de oude bak terug.


Gerelateerd