Categorieën

Service

Tips om stormschade te voorkomen

Tips om stormschade te voorkomen
Wonen

Tips om stormschade te voorkomen

  • Advertentie
  • 06-06-2019
  • Wonen
Tips om stormschade te voorkomen

SCHIEDAM - Wat wind en regen zijn een normaal verschijnsel in ons klimaat, maar soms zetten die omstandigheden zich om in een storm. En soms een van betekenis en een die aardig wat schade aanricht. Dinsdag gaf het KNMI code oranje af voor alle provincies. De storm heeft op sommige plekken in het land voor flink wat schade gezorgd. Het weer is de laatste tijd wispelturig, en het is te hopen dat het eindelijk doorzet naar de zonkant. Kom er binnenkort nog wel een storm? Weet dan wat te doen.

Binnen enkele minuten miljoenen aan schade

De kans bestaat dat de stormen in Nederland alleen maar toenemen in verband met de klimaatveranderingen. Het is daarom belangrijk om hier altijd goed op voorbereid te zijn en een goede opstalverzekering en/of inboedelverzekering af te sluiten. Als die storm eenmaal over Nederland raast, kunnen er binnen enkele minuten miljoenen aan schadekosten ontstaan aan en rondom de woning. De juiste verzekeringen kunnen dan uitkomst bieden. Kon je de schade zelf voorkomen? Dan krijg je niets van de verzekeraar.

Stormschade voorkomen

Met een goede opstal- en/of inboedelverzekering en de volgende tips blijft het hopelijk een storm in een glas water. Hoe voorkom je stormschade:
- Sluit ramen en deuren goed af.
- Haal alle losliggende spullen weg in de tuin of van het balkon. Deze spullen kunnen wegwaaien, maar ook schade aanrichten.
- Controleer schuttingen op stevigheid en verankering. Ondersteun waar nodig om wegwaaien te voorkomen.
- Check de dakpannen. Losliggende dakpannen of scheefliggende dakpannen zijn een gevaar als het gaat stormen. Ze kunnen schade aanrichten aan materiële dingen maar ook
aan mensen. Ook kan er lekkage ontstaan als dakpannen zijn verdwenen.
- Check het rieten dak of er geen riet omhoog staat.
- Bij platte daken moet een paar keer per jaar gecontroleerd worden of de dakranden nog goed vastzitten en of het dakgrind goed is verdeeld. Hiermee wordt de kans op het opwaaien van het platte dak verkleind.
- Ook zonnepanelen moeten regelmatig gecontroleerd worden of ze nog goed vast zitten.
- Loshangende of dode takken aan een boom zorgen voor een verhoogd schaderisico. Het is verstandig als deze takken weggehaald worden. Soms kunnen de kosten voor het  preventief snoeien van een boom zelfs op de verzekering verhaald worden, dit noemen ze dan bereddingskosten. Natuurlijk moet dit snoeien wel eventuele schadedreiging verminderen of verhelpen.

Wanneer is de kans op storm groter?

Stormen komen vooral voor in de winter en in de herfst, dit komt door de vaak grote tegenstellingen in de atmosfeer en de temperatuur. Toch zien we ook steeds vaker stormen in andere seizoenen. Het KNMI spreekt van een storm bij windkracht 9, voor de verzekeraar wordt windkracht 7 aangehouden. Vooral in de kustgebieden stormt het wat vaker.