Taxussnoeisel wordt niet ingezameld

28-05-2019 Wonen Redactie


SCHIEDAM - De opbrengst van een snoeibeurt van de heg worden dit jaar niet ingezameld door Irado.

In de afgelopen jaren bood Irado bewoners de mogelijkheid het taxussnoeisel naar de milieustraat te brengen, waar het werd ingezameld en uiteindelijk opgehaald door de stichting Taxus voor Hoop. Uit de takken konden grondstoffen worden gewonnen voor medicijnen.

Vorig jaar maakte de stichting bekend dat de inzameling niet door kon gaan omdat de certificering niet rond was. "Helaas geldt dit ook voor aankomend seizoen", meldt Irado. De farmaceutische industrie vraagt om een herkomst van de taxusscheuten, legt de inzamelaar uit. "Op collectieve inzamelpunten, zoals de milieustraten van Irado, is dat door stichting Taxus voor Hoop nog lastig aan te geven." Daarom besloot de stichting vorig jaar de inzameling op de milieustraten stop te zetten.

"Er is helaas ook nog geen andere taxusinzamelaar actief in onze regio", aldus Irado. Taxussnoeisel kan nu het best in de gft-container. "Voor volgend jaar hopen wij dat de inzamelactie weer door kan gaan, want jonge taxusscheuten bevatten een belangrijke basisgrondstof voor chemotherapie (Baccatine3)." In 2016 zamelden Schiedammers via Irado vijftien bakken met snoeisel in, die ieder goed zijn voor ongeveer één chemotherapie.


Gerelateerd