Categorieën

Service

Taaie strijd tegen de exoten

Taaie strijd tegen de exoten
Wonen

Taaie strijd tegen de exoten

  • Advertentie
  • 20-05-2019
  • Wonen
Taaie strijd tegen de exoten

SCHIEDAM – Het is een taaie strijd, die de mensen van Irado in Schiedam voeren tegen de 'exoten'. Dat zijn geen marsmannetjes, maar planten die van ver naar de stad zijn gekomen. En eigenlijk per definitie ongewenst zijn.

De twee belangrijkste exoten zijn de Amerikaanse bereklauw (niet te verwarren met de snack) en de Japanse duizendknoop. Ooit dus vanuit de landen waarnaar ze zijn vernoemd naar Nederland gekomen, en hier nu zo florerend dat ze lelijk in de weg zitten. Een invasieve soort, heet het dan in vaktermen.

Ivar Dumas is een van de mensen bij wie die term regelmatig over de tong gaat. Hij is teamleider Groen & Reiniging bij Irado en heeft met zijn mensen veel werk aan het bestrijden van deze planten. Sinds een jaar of vijf gebeurt dat. De opdracht daartoe kreeg Irado van de gemeente Schiedam, als onderdeel van het groenonderhoud in de stad. Niet alle gemeenten kiezen voor het aanpakken van de planten, want uiteraard zijn daar kosten mee gemoeid en de plantensoorten zijn moeilijk te bestrijden – ze komen ieder jaar weer terug.

Er zijn meerdere redenen om de planten te bestrijden, legt Ivar Dumas uit. “Het sap van de bereklauw kan bij blootstelling van de huid aan zonlicht zwellingen veroorzaken.” Niet prettig, voor wie eens languit in het gras wil gaan liggen of in het groen speelt. Vooral als je daar extra gevoelig voor bent, of als je huid nat is dan kan je er ook meer last van hebben. Verder zijn de soorten zo succesvol, doen ze het zo goed, dat ze andere planten overwoekeren en daarmee verdringen.

De wijze van verwijderen van de twee planten verschilt. Met de gemeente werd afgesproken dat de bereklauw wordt afgehakt, met een scherpe schoffel en daarna kan blijven liggen. Als er zaad in de plant zit, moeten deze voorzichtig in een vuilniszak worden gestopt en afgevoerd met het restafval. “De polygonum – de duizendknoop (red.) – steken we ook af, tot pal boven de grond. Dat doen we een paar keer, als het moet maandelijks”, aldus Ivar. De plant moet daarna in een vuilniszak als huisvuil worden afgevoerd. “Als die op de composthoop zou gaan, bestaat het risico dat die weer in het systeem terechtkomt.” Gebruik van gif is in Schiedam niet toegestaan.

Irado komt de planten tegen op de beurten groenonderhoud die de medewerkers maken, maar ook melden bewoners regelmatig waar ze staan. Alleen wordt de bereklauw vaak verward met andere soorten als de Fluitenkruid. Belangrijk is ook te weten dat Irado verantwoordelijk is voor het onderhoud aan het openbaar groen, niet aan dat van tuinen of particuliere groenstroken. Of bijvoorbeeld terreinen waar – in de toekomst – op gebouwd wordt.

Daarom ook nog wat tips van Ivar: “Probeer het contact met de bereklauw te vermijden, ga ze in ieder geval niet zelf plukken want dan komt het sap vrij. Spoel anders de huid af met water en dan afdekken tegen de zon.”

Irado

Fokkerstraat 550, Schiedam

Meer over Irado →