Subsidie voor de burger beschikbaar voor 'waterklaar' maken van de stad

09-07-2019 Wonen Redactie

De cover van de folder die vanaf maandag aanstaande beschikbaar is

SCHIEDAM - Vanaf 2020 zijn er voor de burger subsidies beschikbaar om maatregelen te treffen die een bijdrage kunnen leveren aan het toekomstbestendig maken van de waterhuishouding van de stad. Maatregelen zijn bijvoorbeeld het plaatsen van een regenton, het afkoppelen van een regenpijp en het aanleggen van een verdieping in een tuin.

Uit het rioleringsplan komt een miljoen euro beschikbaar, zo gaf wethouder Jeroen Ooijevaar vanmiddag tijdens een persconferentie te kennen. Aanstaande zondag geeft hij het startsein voor de campagne Schiedam Waterklaar. Als start van de campagne vindt de publieksactie ‘Tegel eruit, plant erin’ plaats. Inwoners van Schiedam kunnen op zondag 14 juli tussen 13.00 en 17.00 uur een tegel inleveren bij De Groene Raat aan de Harreweg 19 en krijgen daar een plant voor terug. De gemeente Schiedam organiseert deze publieksactie in samenwerking met Irado. Naast de mogelijkheid een tuintegel in te leveren voor een plant zijn er nog meer activiteiten. Zo zijn er onder meer rondleidingen door de voorbeeldtuinen ter inspiratie, pannenkoeken van molen De Walvisch, is er een proeverij van biologische soepen en worden er tips gegeven voor het vergroenen en waterklaar maken van de tuin.

In heel Nederland komen steeds vaker extreme buien voor, afgewisseld met langere periodes van droogte. Ook in Schiedam zien we dit soort ‘extreme’ weersveranderingen. We hebben als stad te maken met ‘te veel’ en ‘te weinig’ water. Hier moeten we de stad dus op aanpassen. De gemeente investeert daarom de komende jaren in het klimaatbestendiger maken van de stad. Om Schiedam weerbaarder te maken voor hevige neerslag en langere periodes van droogte is het van belang meer water vast te houden en te infiltreren op zowel publiek als privaat terrein. De campagne Schiedam Waterklaar richt zich op bewustwording bij inwoners en op welke maatregelen zij zelf kunnen nemen om de stad weerbaarder te maken. Om inwoners te stimuleren hun omgeving waterklaar te maken, kunnen ze in 2020 hiervoor een bijdrage uit de stimuleringsregeling aanvragen.

Programma a.s. zondag bij De Groene Raat aan de Harreweg 19
13.00 uur                          Groene start Schiedam Waterklaar door wethouder Jeroen Ooijevaar
13.15 – 17.00 uur             Start publieksactie ‘tegel eruit, plant erin’ en diverse activiteitenGerelateerd