Stadhoudershof toont branderijgeschiedenis

26-02-2022 Wonen Redactie/De Schiedammer Online

Houtkamp en Bijloo bij het onthulde schildje; foto's: Jan Schrijver en Marianne Ames


SCHIEDAM - Gistermiddag om halfvijf onthulden wethouder Marcel Houtkamp (links) en Albert Bijloo het Scidam-schildje op het pand aan de Westerkade, op de hoek met de Stadshouderslaan. Dit schildje wordt toegekend door de Historische Vereniging Schiedam voor een succesvolle restauratie van een historisch pand.

Het gaat om de restauratie van de twee voormalige branderijen Mercurius en Neptunes aan de Westerkade 28 en 30. Deze gebouwen zijn getransformeerd in zes appartementen. Albert Bijloo was de initiatiefnemer en Stats Architecten uit Schiedam het betrokken architectenbureau. Bijloo benadrukte in zijn dankwoord de inbreng die wijlen Henk Magrijn, de grondlegger van Stats Architecten, heeft gehad bij de realisatie van de restauratie van de twee panden.

De motivatie voor het toekennen van het schildje van de Werkgroep Historische bebouwing van de HVS luidt: "Schiedam is een van de weinige steden in het bezit van een groot aantal rijksmonumenten. Op de Westerkade zijn nog een aantal branderijen met hun oorspronkelijke gevel bewaard gebleven. De brand op 9 juni 2007 heeft de achterbouw van de 'Neptunus' in de as gelegd maar de gevel is bewust 10 jaar door een staalconstructie bewaard gebleven. Daardoor heeft men nu het project Stadhoudershof kunnen realiseren met behoud van de oorspronkelijke gevel! Het Rijksmonumentale aanzicht van de twee voormalige branderijen Neptunus en Mercurius, gebouwd in 1870 in eclectische stijl, is daarmee bewaard gebleven en verfraait nu deze oorspronkelijke karakteristieke gevelwand voor langere tijd de achterliggende nieuwe appartementen van de Westerkade.

Meer dan alleen bij individuele monumenten, leidt het gecombineerde gebruik van bestaande erfgoedwaarden bij  gebiedsontwikkeling tot meerwaarde. Het behoud van de aaneengesloten monumentale branderijgevels van de Westerkade geeft meer uitdrukking aan historische branderijgeschiedenis. Deze ensemblewaarde wordt door de Historische Vereniging Schiedam met name gewaardeerd en komt ook tegemoet aan het nieuwe erfgoedbeleid van de gemeente Schiedam waarbij de samenhang van historische componenten van de stad de Schiedamse geschiedenis beter tot uitdrukking zullen brengen."

Bekijk de foto'sGerelateerd