Sobo-bestuur: laat subsidie ongemoeid

27-11-2018 Wonen Redactie

SCHIEDAM - Het bestuur van Sobo doet een appèl op het college en de gemeenteraad om de subsidie aan de bewonersondersteuners ongemoeid te laten.

Het college maakte vrijdag bekend de financiering van Sobo per 1 januari stop te zetten. "Met het beëindigen van de subsidie dreigt de laatste onafhankelijke organisatie voor bewoners in Schiedam, in het bijzonder voor huur- en woongerelateerde problemen, ten onder te gaan", zo stelt Sobo zelf in de brief aan raad en college. "Vele duizenden Schiedammers hebben in de afgelopen decennia kosteloos gebruik kunnen maken van de service en ondersteuning die het Sobo hen kon bieden."

"Over de gemeentelijke bewering dat wij als Sobo aan relevantie en draagvlak hebben ingeboet, daarover kan zeker een brede maatschappelijke discussie worden gestart", aldus Sobo-voorzitter Albert Bons in de brief. "Echter: het discutabele vervolg dat het college ons schetst is dat de vraagbaakfunctie vervuld gaat worden door de voorliggende voorzieningen, zoals het WOT en het Servicepunt Vrijwilligers en Servicepunt Woningverbetering, daarover hoeft wat ons betreft geen enkele discussie te ontstaan. Namelijk: deze organisaties zijn niet onafhankelijk van de gemeente in hun doen en laten. Anders gezegd: wiens brood met eet, wiens woord men spreekt."

Volgens Bons is juist die onafhankelijkheid 'het grote belangrijke kernpunt van het Sobo' geweest. "Wij staan (in principe) altijd voor honderd procent aan de kant, dus in het belang, van de gewone, vaak wat minder draagkrachtige Schiedammer. De onafhankelijkheid wordt ons de laatste jaren steeds meer betwist. Eerst door verhuurder Woonplus, die onder een arbitraire wettelijk mom de financiële band met het Sobo radicaal beëindigde, en nu dreigt ook met het stopzetten van de gemeentelijke subsidie het laatste echt onafhankelijke adres voor bewoners zijn deuren te moeten sluiten."Gerelateerd