Slot op container kan zorgen voor toename zwerfafval

02-02-2021 Wonen Redactie/Vlaardingen24


VLAARDINGEN - De fractie van CU/SGP in de Vlaardingse gemeenteraad heeft bij het college van B&W aan de bel getrokken over de mogelijke gevolgen van het pasjessysteem voor de afvalcontainers dat in de stad gisteren is ingegaan. Tot dusver waren de vuilcontainers in de Vlaardingse wijken vrij beschikbaar voor wie iets weg wilde gooien.

"Een nadeel is nu dat de containers niet geopend kunnen worden wanneer iemand op straat wat zwerfaval wil opruimen'', meent fractievoorzitter Erik van Pienbroek. "Ook mensen die een mondkapje weg willen gooien of bijvoorbeeld bij het uitlaten van de hond een zakje met hondenpoep in de afvalcontainer willen doen, hebben een probleem.'' Van Pienbroek vreest voor een toename van het zwerfafval.

In de raadsvergadering van december 2020 werd een motie aangenomen waarin het stadsbestuur wordt gevraagd te zorgen voor een mogelijkheid om klein afval, hondenpoepzakjes, mondkapjes en dergelijke via een kleine opening toch weg te kunnen gooien zonder een pasje te hoeven gebruiken. daarna bleef het van de kant van het stadsbestuur echter stil, zo constateert Van Pienbroek. Hij vraagt burgemeester en wethouders alsnog voor zo'n mogelijkheid te zorgen.

Van Pienbroek ontdekte ook al dat de containers voor restafval met allerlei passen te openen zijn; niet alleen met de door Irado verstrekte afvalpassen. "Tot mijn grote verbazing blijkt de scanner ook aan te slaan wanneer een OV-pas, rijbewijs of iets dergelijks wordt gebruikt.''

Van Pienbroek geeft aan dat het van andere steden al bekend was dat dit kon gebeuren. Sommige steden zouden om die reden al weer zijn gestopt met het pasjessysteem. Van Pienbroek: "Op deze manier werkt het natuurlijk niet. Iedereen kan nog steeds overal zijn vuil in de restafvalcontainers deponeren. Het biedt niet de oplossing waarnaar gezocht werd.'' Van Pienbroek wil van het stadsbestuur weten of er nog een update komt waardoor het pasjessysteem wel naar behoren gaat werken.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date