Categorieën

Service

Schiedamse natuur krijgt impuls met bijenstal

Schiedamse natuur krijgt impuls met bijenstal
Wonen

Schiedamse natuur krijgt impuls met bijenstal

  • Advertentie
  • 23-03-2019
  • Wonen
Schiedamse natuur krijgt impuls met bijenstal

SCHIEDAM – Een heuse bijenstal is er verrezen op een nieuw gemaakt eiland in het Prinses Beatrixpark. Irado legt de laatste hand aan de stal, afgelopen weekend kleedden vrijwilligers van NL Doet de stal al aan met planten.

Het is een behoorlijk uit de kluiten gewassen stal, als je denkt aan de grootte van een bij. Hij strekt zich uit over zo'n twaalf meter, bij een kleine vijf meter breed. De stal is een ontwerp van Irado, in overleg met de Schiedamse Stadsimkers. Er is ruimte voor twintig bijenkasten, die ieder op hun beurt weer tenminste vijftigduizend bijen kunnen herbergen.

De stadsimkers kijken zeer uit naar de realisatie van de stal. Voorzitter Anita de Boo van Uijen – Boot verwacht al heel binnenkort de eerste bijen in de stal. Iemand die elders met zijn bijenkast in het gedrang komt zal volgens haar de eerste gebruiker van de stal zijn. “Ook zijn er al aanvragen van mensen die de imkercursus volgen en straks met een eigen volk willen beginnen.”

Kleine complicatie is het feit dat een kast over tenminste vijf kilometer moet worden verplaatst, willen bijen niet terugvliegen naar hun oorspronkelijke 'thuis'. “Een van ons staat nu met zijn kast in de oude heemtuin van het Beatrixpark en die zal eerst een paar weken naar Rotterdam moeten, om te kunnen verhuizen.” Het 'hokje' waarin de Stadsimkers nu in het park enkele kasten hebben staan, verdwijnt.

De imkers gaan er volgens De Boo van Uijen flink op vooruit op hun nieuw plek. Een stal in plaats van een hok, mooi uitgevoerd, op een plek die 'hufterproef' is. “Er is een eilandje gecreëerd door een sloot uit te graven en op het bruggetje staat een hek.” Ook voor loslopende honden is de bijenstal zo niet bereikbaar.

De bijenstal was een van de voorstellen gedaan in het kader van het project Pin je plek. Maar de stadsimkers liepen al langer met het idee en bestemden bijvoorbeeld ook de vijfduizend euro die ze wonnen op de Dag van de Duurzaamheid in 2016 voor de stal. De gemeente Schiedam en het Fonds Schiedam Vlaardingen maakten de stal verder financieel mogelijk.

Zo draagt iedereen zijn steentje bij voor de bij. Imkers, overheid, financiers, Irado-personeel en vrijwilligers. Schiedam timmert op het gebied van bijen behoorlijk aan de weg. De stad werd onlangs officieel erkend als bij-vriendelijke gemeente door Nederland Zoemt, een initiatief van het Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid (IVN), Natuur & Milieu, LandschappenNL en Naturalis. Op Boomfeestdag (13 maart) plantten kinderen van de basisscholen het Windas en de Poldervaart samen met Irado-directeur André Hertog en wethouder Jeroen Ooijevaar, negen 'bijvriendelijke' bomen – gesponsord door een plaatselijke supermarkt – in de heemtuin, pal bij de bijenstal.

Die moet een belangrijke plek in Schiedam worden voor hobbyimkers. Een plek van uitwisseling, waar de fijne kneepjes van het vak worden overgedragen, maar ook een plek waar het publiek kan worden verteld over de bijen.

Dat publiek weet ondertussen dat de bij het moeilijk heeft, terwijl het beestje onmisbaar is voor de groei van bloemen en planten. Pesticiden en parasieten hebben de bijenstand flink ondermijnd. Dat speelt volgens de imkersvoorzitter als enkele tientallen jaren, en wereldwijd wapenen de imkers zich door verschillende methodes die onder meer het broed beschermen en mijten het leven zuur maken. Ook zijn er initiatieven om koninginnen te kweken die resistent zijn voor de bekende parasieten. “Maar hier is het uitkijken voor de biodiversiteit”, aldus De Boo van Uijen, dus geen methode is zaligmakend, maar alle beetjes dragen bij. Totdat zich weer een nieuw gevaar meldt, zoals de Aziatische hoornaar, die sinds twee jaar in het land is en ook een gevaar is voor de bijen.

Afijn, er valt veel uit te wisselen en uit te proberen als je imker bent. En dat is precies wat de bijenstal mogelijk moet maken. Er zijn geen voorzieningen als elektra bij de stal, maar wel opslagmogelijkheden, nodig om bijvoorbeeld de kasten groter en kleiner te maken. “Dat doe je tijdens het jaar, als de volken groeien en daarna weer kleiner worden.”

De stal is klaar, de afwerking ervan ook; vanwege de natheid hebben de vrijwilligers nog niet alle planten geplaatst. Maar binnenkort is dat allemaal gebeurd. Het is de bedoeling, aldus De Boo van Uijen, om op 26 mei, tijdens het Lentefeest in het Beatrixpark de bijenstal feestelijk in gebruik te nemen. Dat wordt hopelijk net zo'n feestje als de Boomplantdag, waar de Schiedamse Stadsimkers ook acte de présence gaven. Samen met De Groene Motor, de Bomenridders van Schiedam, de Vrienden van het Beatrixpark, de Poldervaartvereniging, volkstuinvereniging Thurlede en de Rotary van Schiedam. Dat is de manier waarop het moet: buiten is van ons allemaal.