Schiedammers betalen fors meer afvalstoffenheffing dan elders

17-03-2018 Wonen Redactie


SCHIEDAM - Schiedammers betalen fors meer ain vergelijking met aan afvalstoffenheffing dan inwoners van andere gemeenten.

Dit blijkt uit een vergelijking gemaakt door het bedrijf Afvalcontainershop in Zaltbommel.

Het tarief voor een eenpersoonshuishouden in Schiedam is dit jaar 282,10 euro. Dat bedrag ligt bijna 45 procent boven het landelijk gemiddelde van 194,65 euro. Voor meerpersoonshuishoudens bedraagt de afvalstoffenheffing in Schiedam 333,94 euro, ruim 42 procent meer dan gemiddeld in Nederland voor tweepersoonshuishoudens en bijna 34 procent duurder dan elders voor driepersoonshuishoudens of groter. Schiedam kent slechts twee tarieven voor de belasting voor het ophalen en verwerken van huisvuil. 

Uit het onderzoek van Afvalcontainershop blijkt verder dat de jaarlijkse afvalstoffenheffing in 2018 in ruim 52 procent van de gemeenten hoger uitvalt dan in 2017. In een kwart van de gemeenten blijft de heffing gelijk, terwijl de mensen in bijna 23 procent van de gemeenten minder gaan betalen voor de afvalheffing. Gemiddeld stijgen de kosten in 2018 met ongeveer 3,40 euro per jaar, maar in sommige gemeenten loopt de prijsstijging op tot enkele tientjes per inwoner.

In Schiedam is die prijsstijging dit jaar 1,1 procent voor alleengaanden en 1,7 procent voor meerpersoonshuishoudens.

Schiedam ligt met zijn tarief van 282,10 voor huishoudens van één persoon precies 1,80 euro onder het tarief in Rotterdam. Meerpersoonshuishoudens in Rotterdam zijn met een tarief van 328,20 euro iets goedkoper uit dan in Schiedam. In Vlaardingen is het tarief voor een eenpersoonshuishouden 253,29 en voor grotere huishoudens 325,14 euro.

Met een vast tarief van 394,84 euro per jaar is een meerpersoonshuishouden in Enkhuizen het duurste uit voor de afvalinzameling. Ook in Medemblik en Wassenaar is een gezin meer dan 390 euro kwijt. Dit staat in schril contrast met de gemeenten Putten en Zevenaar, waar de inwoners in een huishouden met meer mensen - bij gemiddeld verbruik - ongeveer 120 euro kwijt zijn. Een eenpersoonshuishouden is met een tarief van 79,50 euro het voordeligst uit in Putten. Almere (339,62 euro) en Steenbergen (338 euro) zijn ruim vier keer zo duur als deze goedkoopste gemeente.

 In Roerdalen en Kampen werden de grootste stijgingen waargenomen. In beide gemeenten stegen de jaarlijkse afvalkosten met meer dan 27 procent. Inwoners van Kampen betalen in 2018 minimaal 50 euro meer dan in het voorgaande jaar. Haaksbergen en Hellendoorn vielen daarentegen in positieve zin op; hier daalde de afvalstoffenheffing juist met ruim vijftien procent.

In 2018 kiest bijna veertig procent van de gemeenten voor een zogenaamde diftar; een gedifferentieerd tarief voor afvalkosten. De afvalstoffenheffing is dan afhankelijk van het aantal ledigingen van een container, het aantal aangeboden huisvuilzakken, of zelfs het aantal kilo huishoudelijk afval dat wordt opgehaald. De gedachte hierachter is dat een tarief dat gekoppeld is aan de hoeveelheid afval die een inwoner aanbiedt, voor een betere afvalscheiding zorgt.

In veel gevallen wordt bij diftar een vast tarief met een variabel tarief gecombineerd. Deze tarieven kunnen echter sterk uiteenlopen. Voor het legen van een huisvuilcontainer betaalt een inwoner van Montfoort 3,50 euro, terwijl dit in Oirschot 21,98 euro kost. Het tarief voor een kilo afval varieert van 0,13 euro tot 0,35 euro.

Opvallend genoeg houden vooral gemeenten in het westen van het land vast aan de gebruikelijke vaste tarieven per huishouden of per bewoner. In Limburg, Brabant, Gelderland en Overijssel kiest inmiddels meer dan de helft van de gemeenten voor variabele tarieven.Gerelateerd