Schiedam-West in de kou

25-01-2019 Wonen Redactie

Vandaag werden al voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd aan de verdeelkast


SCHIEDAM – Bewoners van in ieder geval de Westfrankelandsestraat, Kortlandtstraat en Fabristraat in west zitten morgen in de kou als gevolg van de vervanging van een verdeelkast voor de elektriciteit.

Onder de bewoners is ergernis ontstaan over het moment van de werkzaamheden, op een dag dat de temperatuur amper boven nul uitkomt. Geen stroom betekent voor de meeste mensen immers ook geen verwarming.

Een woordvoerder van Stedin, beheerder van het elektriciteitsnet, stelt echter dat niet aan de werkzaamheden is te ontkomen. “De verdeelkast is kapotgemaakt. Willen de mensen niet binnenkort te maken krijgen met een stroomstoring, dan moeten we iets doen.”

Werkzaamheden worden ruim van tevoren gepland en aangekondigd, daarvoor hanteert Stedin een termijn van twee weken. “Zodat mensen de kans hebben hun voorzorgmaatregelen te nemen.” Bovendien komt er aardig wat kijken bij zo'n vervanging: bemensing, maar ook bebording en afzettingen. Niet iets om even uit te stellen, ook al omdat er dan weer tenminste een maand gewacht moet worden, omdat twee weken van tevoren de omwonenden geïnformeerd moeten zijn. Daarom heeft Stedin niet serieus overwogen om de werkzaamheden uit te stellen, aldus de woordvoerder. In uitzonderlijke gevallen is dat volgens hem altijd mogelijk.

Er is voor het werk aan de laagspanningskast op een zaterdag gekozen omdat deze pal voor de dienstingang van Frankeland ligt. “Doordeweeks is er de bevoorrading die door moet gaan, dan rijden auto's af en aan.”

De woordvoerder heeft nog wel een troostrijk bericht voor de buurtbewoners: in de aanschrijving stelt Stedin: “U heeft geen stroom tussen acht uur 's morgens en vier uur 's middags.” De zegsman nuanceert: “De mensen worden in groepjes van het stroom af gehaald. Dat gebeurt tussen acht en vier. Maar per groepje zullen de mensen niet langer dan twee uur zonder stroom zitten.”

Hoeveel mensen morgen het beste onder de wol blijven uitslapen om geen koude tenen te krijgen, kon de woordvoerder niet zeggen.

Bekijk de foto's
Gerelateerd