Categorieën

Service

Schiedam voorbeeldig in aanpak funderingsproblemen

Schiedam voorbeeldig in aanpak funderingsproblemen
Wonen

Schiedam voorbeeldig in aanpak funderingsproblemen

  • Redactie
  • 24-09-2020
  • Wonen
Schiedam voorbeeldig in aanpak funderingsproblemen
 
SCHIEDAM - De Schiedamse aanpak van problemen met de funderingen van de huizen in de stad, wordt in een journalistiek item van De Monitor van KRO-Ncrv tot voorbeeld gesteld.

"Er zijn (sic) een aantal gemeentes waar ze hun burgers goed bijstaan wanneer ze te maken hebben met funderingsproblematiek", zo schrijft redacteur Thijs Boelens van De Monitor in een artikel over de verzakkingsproblemen in Nederland. De Monitor heeft de werkwijze om maatschappelijke thema's in dossiervorm te brengen en blijven volgen. Dat van de funderingsproblemen is 'Heel Holland Zakt' gedoopt.

Die gemeentes waar inwoners goed worden bijgestaan zijn volgens Boelens 'Zaanstad, Gouda, Schiedam, Rotterdam'.

"Ook in Schiedam hebben ze zelf het wiel moeten uitvinden om hun burgers bij te staan wanneer hun huizen gaan zakken", aldus Boelens. Hij sprak Eelco Schippers van het Servicepunt Woningverbetering. "Dat is al in 2004 opgericht", volgens Schippers "eigenlijk alleen omdat de politieke wil er is. We hebben het geluk dat we hier al die jaren colleges hebben zitten die geld uittrekken om echt te helpen. Zo is het mogelijk om bij ons goedkope leningen af te sluiten om je fundering aan te pakken. Vrijwel iedereen komt daarvoor in aanmerking. Dat is welkom, want de banken staan niet te springen om te financieren op dit moment. We krijgen geen ondersteuning van het Rijk, we financieren dit uit eigen middelen.”

Volgens Dick de Jong, directeur van het Kenniscentrum Aanpak Funderingsproblematiek is het probleem van verzakkingen in Nederland enorm. "Het aantal meldingen dat wij binnenkrijgen is inmiddels gestegen van 83 gemeentes in februari 2019 tot 203 gemeentes in augustus 2020. Voor uw beeld: we schatten in dat er ongeveer één miljoen woningen in Nederland op termijn te maken krijgt met funderingsproblemen door bodemdaling. Dat proces wordt versneld door de toenemende droogte. Onze berekeningen gaan uit van een totaalbedrag van zestig miljard euro, om de problemen aan te pakken.” Ter vergelijking: dat zijn zes keer de kosten van de Deltawerken. 

Volgens De Jong gaat het in Nederland maar al te vaak heel anders toe dan in Schiedam en andere genoemde gemeentes. Het grote probleem waar burgers tegenaan lopen als ze te maken krijgen met een verzakkend huis door bodemdaling, is dat ze nergens kunnen aankloppen. Gemeentes hebben volgens hem vaak niet de benodigde kennis in huis. "En niet alle gemeenten zijn doordrongen van de urgentie. Vooral niet omdat het probleem voor veel gemeenten relatief nieuw is. Daarom zou een loket Wonen, onder regie van de Rijksoverheid, heel goed zijn. Een Ministerie van Wonen zou het beste zijn. Daar kunnen alle dossiers dan ondergebracht worden die te maken hebben met wonen. Want dat is een enorme opgave voor de komende jaren.”

Servicepunt Woningverbetering

Stadskantoor, Stadserf 1, Schiedam

Meer over Servicepunt Woningverbetering →