Schiedam telt 17.000 zonnepanelen; zes procent van wat mogelijk is

12-12-2020 Wonen Redactie

Zonnestroominstallatie in aanleg op De Erker


SCHIEDAM – Schiedam telt een kleine zeventienduizend zonnepanelen. Gezamenlijk wekken die een kleine 4000 MWH aan energie op.

Ruim de helft van die elektriciteit komt van de daken van woningen. Een inventarisatie van de gemeente Schiedam telt 8683 panelen. Bedenk daarbij dat de meeste particuliere bezitters van panelen ergens rond de tien panelen op hun dak hebben liggen, in één installatie.

De inventarisatie is waarschijnlijk niet compleet, zo stelt de gemeente; mensen die zien dat hun installatie nog niet bij de gemeentelijke overheid bekend is, zoals te zien op deze site, wordt gevraagd zich aan te melden. Mensen die dat doen dingen mee naar een pakket aan energiebesparende materialen ter waarde van 250 euro.

In ieder geval ontbreken in het overzicht de panelen op De Erker, die dezer dagen worden aangelegd en aangesloten. Dat zijn 166 panelen. Met die erbij geteld maakt dat bijna precies zeventienduizend panelen in Schiedam, want het daadwerkelijke aantal getelde panelen is momenteel 16.830. Ook mensen die binnenkort panelen plaatsen wordt gevraagd hiervan melding te maken bij de gemeente.

Schiedam heeft de ambitie om in 2022 op vijftien procent van de daken in de stad zonnepanelen te hebben. Zo ver is het nog lang niet. De inventarisatie komt tot een potentieel van dik 255.000 panelen in de stad; we zitten dus op zo’n zes procent.

Dat potentieel kan behaald worden door vele kleine particuliere investeringen op particuliere huizen, of door grote slagen op grote daken. Dat kunnen ook woningen zijn, van grote VvE’s of Woonplus, maar ook industriële panden. Of op openbare ‘gelegenheden’ als de Euroscoop, dat het grootste dak met panelen in de stad heeft: 1504 stuks. Het Wennekerpand is het grootste dak in handen voor meer mensen. Hier investeerden tientallen mensen in 211 panelen.

Een onderneming die de energietransitie in Schiedam een forse stimulans geeft is Boers & Co. Op de daken van dit bedrijf in de Fokkerstraat liggen ruim zevenhonderd panelen. Een ander bedrijf dat flink investeerde in zonne-energie is Nicoverken, dat op verschillende daken volgens de inventarisatie bijna vijfhonderd panelen heeft liggen. Andere bedrijven met een zonnedak zijn Odijk aan de Mercuriusweg met 159 panelen op het dak, De Kuyper aan de Buitenhavenweg met 72 panelen en Orga aan de Strickledeweg met als het goed is 370 panelen.

Een onverwachte organisatie met veel panelen is het Pro Nova College in Nieuwland, dat 428 panelen heeft. Ook de scholen Schravenlant (164 stuks) en Spieringshoek (78) hebben geïnvesteerd in zonne-energie.

Onder de sportclubs is naar het schijnt Hermes-DVS de vereniging met de grootste zonnestroominstallatie op het dak: 228 stuks. Excelsior’20 telt er zestig. Ook op het Willem Alexandersportpark liggen 142 stuks panelen.

Op panden met een winkelfunctie liggen er in de hele stad in totaal maar 214 panelen en ook het aantal op kantoren is met 249 zeer beperkt. Daaronder honderddertig op het dak van Irado in de Fokkerstraat.

De panelen op particulieren woonhuizen zijn over de hele stad verdeeld. Een relatief groot aantal ligt in noord op nieuwere daken. Maar bijvoorbeeld ook in Schiedam oost, in de Bellstraat, is er een heel ‘straatje’ met woningen met panelen.Gerelateerd