Schiedam steunt invoering statiegeld op blik

27-01-2021 Wonen Redactie

Ria Zeeuw ruimt regelmatig zwerfvuil in Nieuwland op; ook zij vindt: "Statiegeld op blikjes? Yes We Can!"; beeld: Statiegeldalliantie


SCHIEDAM - Wethouder Jeroen Ooijevaar wil graag statiegeld invoeren op drank- en andere blikjes. Schiedam onderschrijft - daarom - de zogenaamde statiegeldalliantie.

"Statiegeld op blikjes zou gigantisch veel zwerfvuil schelen en daarmee ons een hoop vervuiling, ergernis en kosten besparen", aldus Ooijevaar. "Daarom willen we statiegeld op blikjes, liever gisteren dan vandaag."

Schiedam is een van de in totaal ruim 290 Nederlandse gemeenten die zich opstelt achter een besluit om statiegeld op blikjes in te voeren. De drankenindustrie wilde daar lang niet aan, maar betoonde zich afgelopen herfst toch een voorstander van statiegeld op blikjes.

Het kabinet keurde op 9 oktober het voorstel van staatssecretaris Stientje van Veldhoven goed om statiegeld op blik vanaf 2022 in te voeren. Daarmee ligt de benodigde wetgeving klaar als het aantal blikjes in het zwerfafval volgend jaar niet met minimaal zeventig procent is afgenomen, een gelegenheid die de industrie in eerste instantie is geboden als uitweg tegen de statiegeldplicht. Het ziet er niet naaruit dat deze vermindering van de afvaloverlast van drankblikjes wordt gehaald. Blikjes hebben inmiddels een groter aandeel in het zwerfvuil dan kleine plastic flesjes, blijkt uit onderzoek. Volgens milieuorganisaties kan en moet invoering van het statiegeld sneller.


Gerelateerd