Schiedam, stad met (zeker) twee gezichten

22-06-2019 Wonen Redactie

Foto's: Herman Kriek en Leon Verzijden


SCHIEDAM - Schiedam, een stad met veel gezichten. Terwijl de ene wijktoezichthouder zich druk maakt over asociaal gedrag, staat de andere ontroerd over de schoonheid van stad en ommeland.

Zo maar, op een zaterdagochtend op een twitterlijn: twee foto's met commentaar pal onder elkaar. Totaal tegengesteld van strekking en sfeer, geplaatst door twee collega's die  hetzelfde werk verrichten, met een vergelijkbare inborst en ambitie. Hooguit kan je stellen dat 'de kwaaie' normaliter wellicht de meer poëtische van de twee is, 'de no-nonsense man' van de twee nu 'de geroerde' is.

Herman Kriek beklaagt zich na een rondje Beatrixpark over de zooi. Hoe je het in je botte harsens haalt om een gezellige middag of avond in het park zo af te sluiten en je zooi aan anderen te laten. Hij zegt het niet, maar je leest het zo wel. Met een knipoog dist Herman de klassieke woorden - dank Herman, dat weten we dan ook weer - uit 1926 op van Willy Sluiter. 'Laat niet, als dank, Voor 't aangenaam verpoozen, Den eigenaar van 't Bosch, De schillen en de doozen.'

Leon Verzijden is vandaag de gelukkige van de twee. Hij kijkt vanaf een flat aan de Maasboulevard uit op de Gorzen en de rest van de stad, tegen een geweldig mooie hemel. Daar past slechts stilte bij - en een pilsje wellicht - om van te genieten.

Bekijk de foto'sGerelateerd