Schiedam legt toe op grondexploitatie

06-03-2019 Wonen Redactie


ALPHEN AAN DEN RIJN - Gemeenten hebben vorig jaar fors meer aan grondexploitaties verdiend. Vooral woningbouw brengt veel in het laatje. Schiedam is een uitzondering, zo meldt het vakblad Cobouw.
 
Dat blijkt uit onderzoek van Willem Korthals Altes, hoogleraar grondbeleid aan de TU Delft. Hij concludeerde dat alle gemeentes samen een 1,25 miljard euro verdienden aan hun grondexploitatie. In 2017 was dat nog twintig procent minder. Woningbouw is de grootste inkomstenbron voor de overheden, want die brengt een miljard euro aan winst op de grond in het laatje. De rest komt uit grondexploitatie voor bedrijven.

Schiedam is een uitzondering op dat florissante beeld. Hier liep het tekort op de grondexploitatie op tot meer dan tien miljoen euro. Alleen in de gemeente Groningen is het tekort in Nederland vergelijkbaar. In een op de drie gemeenten vertoonde de grondexploitatie vorig jaar een tekort, van gemiddeld 1,6 miljoen euro. 

Amsterdam was de grootverdiener onder de gemeenten, met een resultaat van 491 miljoen euro. Rotterdam en Den Haag zijn nog niet in de cijfers opgenomen.