Schiedam kent op vijf na meeste 'park' per inwoner

13-05-2019 Wonen Redactie

Een park, ook mooi voor evenementen; hier: het Julianapark


SCHIEDAM - Schiedam staat op stek zes als het gaat om Nederlandse gemeenten met veel meters 'park' in de stad. Dat becijferde de website Holidu.

In Schiedam is zestien vierkante meter park per inwoner, en dat is bijvoorbeeld meer dan in Alkmaar, Zwolle, Leiden en Den Haag, die na Schiedam in de top tien komen.

De meest groene gemeente is volgens de onderzoekers - op basis van data uit Open Street Maps, Amstelveen. Die gemeente voert de lijst met 37 onderzochte steden (de grootste van het land) aan. Amstelveen heeft maar liefst 112,81 m² park per inwoner en 10,25 km² park in totaal. "Men kan daar dus optimaal terecht voor een dagelijkse portie Vitamine G(roen)", meldt Holidu. De hoge score van de stad waarmee Schiedam een grote CoBrA-collectie deelt komt vooral door de aanwezigheid van het Amsterdamse bos (8.980.098 m²) op Amstelveens grondgebied.

Tweede in de top tien is Purmerend, met 43,94 m² park per inwoner en 3,52 km² park in totaal. Een van de grootste parken is daar het Purmerbos (2.395.641 m²), aan de oostkant van de stad. Op de derde plaats staat Delft 31,14 m² park per inwoner en 3,21 km² in totaal. De grootste groenstrook die er in Delft uitspringt ligt aan de stadsgrens, het Abtswoudse Bos (1.534.100 m²). Dan volgen Zoetermeer 30,21 m² park per inwoner (4) en Arnhem 17,36 m² park per inwoner (5).

Deze volgorde kwam tot stand door de gegevens uit Open Street Maps (van 27 april 2019) voor wat betreft het aantal meters park te delen door het aantal inwoners. De  groengebieden die in Open Street Maps database niet als 'leisure=park' zijn gelabeld, zijn niet meegenomen in de lijst. Ook zijn de sportparken die niet openbaar toegankelijk zijn uit de ranking weggelaten.

Dit bericht is mede mogelijk gemaakt door Holidu.Gerelateerd