Oud en Nieuw zonder grote incidenten - ruimen op Nieuwjaarsdag

01-01-2019 Wonen Redactie

SCHIEDAM - Schiedam op 1 januari. Er ligt troep op straat, er wordt geveegd en geruimd en de beste wensen gaan ook vanmiddag over en weer.

Colin en Owen zijn in Sveaparken druk in de weer met het verzamelen van vuurwerkafval. Een volle vuilniszak levert hen een euro op, en in hun karretje hebben ze zeker tien zakken. En dat is nog niet eens hun enige vracht. Wel lastig dat ze hun zakken pas morgen kwijt kunnen bij de mensen van Irado op Krona. "We moeten ze maar achter de auto verbergen."

Grote incidenten bleven vannacht in Schiedam uit, zo stelt de gemeente in een verklaring. "Wel hadden brandweer, politie, Irado en gemeente veel werk aan talloze kleine brandjes in de hele stad en het preventief opruimen van brandbare spullen. Op een aantal plaatsen leidde het afsteken van zwaar vuurwerk en het stoken van vuurtjes tot beschadiging van straatmeubilair."

De foto's spreken van opgeblazen prullenbakken en een vernielde abri bij het eindpunt van de tram. In Oost en Spaland zijn met vuurwerk zeker vier abri’s vernield, aldus het gemeentelijke persbericht. Bij De Regenboog aan de Eduard van Beinumlaan sneuvelden enkele ruiten; de dichtgespijkerde school is ook op de foto's te zien. Daaruit blijkt ook dat in wijken als West,  Nieuwland en Kethel lijkt amper iets vernield lijkt.

Burgemeester Cor Lamers: “Een eerste inschatting is dat er dit jaar minder vernielingen en schades zijn. Dat is vooral te danken aan de goede voorbereiding door de hulpdiensten en het feit dat Irado de dagen voor de jaarwisseling heel intensief rommel van straat heeft verwijderd. Er hebben zich gelukkig geen grote incidenten voorgedaan, al waren er overal in de stad kleine brandjes. Die zijn in de meeste gevallen door de brandweer geblust.” Ook het opstoken van vuurtonnen is niet toegestaan, zo benadrukt hij. "In de meeste gevallen doofden de bewoners het vuur na een bezoek van Toezicht & Handhaving vrijwillig."

“Ik vind het onacceptabel dat er vuurwerk is gegooid naar brandweer, politie en hulpverleners. Dat veroordeel ik sterk. Dat geldt ook voor de vernielingen aan straatmeubilair en speelplaatsen door brandstichting en het afsteken van zwaar en illegaal vuurwerk. Het te vroeg afsteken van vuurwerk is mij én veel Schiedammers nog steeds een doorn in het oog, net als het knallen in vuurwerkvrije zones. Daar werd nauwelijks rekening mee gehouden. Dank aan alle Schiedammers die ons via telefoon, BuitenBeter-app en social media tipten over vuurwerkoverlast en brandbare materialen.”

De burgemeester typeert de sfeer in de stad als 'over het algemeen goed'. Op het Vriendschapsplein, een van de vuurwerkvrije zones, moest de politie ‘s avonds in actie komen toen een groep jongeren zorgde voor 'veel overlast'. Daarbij is preventief gefouilleerd. Er werd een hoeveelheid vuurwerk in beslag genomen. "Helaas ging aan het begin van de nacht op dit plein toch een speeltoestel in vlammen op."

Ook de Parkweg moest meerdere malen worden bezocht vanwege kleine brandjes en vernieling. Jongeren gooiden er vuurwerk naar winkels en mensen. Vroeg op de avond hield de politie zeven mensen aan die vuurwerk naar brandweer en politie gooiden. Door het tijdig opruimen van brandbare materialen kwam het niet tot grote incidenten.

De komende week brengt de gemeente de schade door (vuurwerk)vandalisme aan speeltuintjes, afvalbakken en andere gemeentelijke eigendommen in kaart. Ondertussen hebben velen werk aan het weer schoon krijgen van de stad - nu al alle beste wensen voor de beroepsschoonmakers die de komende tijd hun handen vol hebben...

Bekijk de foto'sGerelateerd