NVM-voorman stelt Schiedam ten voorbeeld

12-10-2018 Wonen Redactie

Ger Jaarsma: "Schiedam is een voorbeeld van een gemeente die het wel goed doet"

SCHIEDAM - Schiedam wordt door makelaarsvoorman Ger Jaarsma tot voorbeeld gesteld. Hij vindt dat de stad voorbeeldig bezig is waar het gaat om het bijstellen van plannen voor kantoorontwikkeling om in plaats daarvan te komen tot woningbouw.

De NVM-voorzitter haalt vandaag praktisch alle nieuwsmedia met zijn pleidooi voor een nationaal woningbouwplan. Dat is in zijn ogen de enige manier om de Nederlandse woningmarkt vlot te trekken. Tot 2030 zijn er in het land een miljoen woningen nodig, zo stellen de makelaars. "Iemand moet durven zeggen dat de decentralisatie hier niet heeft gewerkt", stelt Jaarsma over de rol die gemeenten en provincies meer en meer zijn gaan spelen in de nieuwbouwprogramma's; een rol die zij niet goed genoeg vertolken. "Het ontbreekt gemeenten en provincies aan visie, en we zitten met een urgent probleem. De tijd van polderen is voorbij, en het Rijk moet met een nationale visie komen. Iemand moet de regie overnemen en minister Ollongren is de enige die dat kan", aldus de makelaarsvoorman vandaag op de site Nu.nl.

In zijn pleidooi daar noemt Jaarsma ook Schiedam. "Er is een onwrikbare houding tegenover nieuwe initiatieven bij gemeenten. Ze durven niet van het bestemmingsplan af te wijken dat ooit is bedacht. In Amsterdam en Utrecht is er bijvoorbeeld besloten alleen binnenstedelijk te bouwen. Dat is goed, want er zijn genoeg lege industrieterreinen waar woningen gebouwd kunnen worden. Maar binnenstedelijk bouwen is complex en gaat langzaam", aldus Jaarsma. "Wij zeggen: bouw eerst in het groen, dat gaat sneller en daarmee geef je wat lucht aan de woningnood. Daarna kun je gaan kijken wat er binnen de steden mogelijk is. Schiedam is een voorbeeld van een gemeente die het wel goed doet: daar durfden ze een kantoorgebied te herbestemmen en er worden nu 3500 woningen gebouwd."

De NVM-voorzitter doelt op de plannen voor Schieveste, tussen spoor en snelweg, waar volgens de oorspronkelijke plannen kantoren, scholen en ontspanningsindustrie moest komen, maar waarvoor nu werk wordt gemaakt van de realisatie van hoogbouw, op een klein gebied goed voor drieduizend tot 3500 woningen.


Gerelateerd