Nog dit jaar bouw zeven huurwoningen Van Swindensingel

23-02-2019 Wonen Redactie

Impressie van architect Magis


SCHIEDAM – In het pand Van Swindensingel 40 wordt voor het eind van het jaar gebouwd aan zeven woningen. Als de procedures gaan zoals verwacht. Het roodbruine pand waar voorheen Vluchtenlingenwerk en een scala aan andere sociaal-maatschappelijke organisaties huisden, krijgt drie- en vierkamerhuurwoningen.

Eigenaar Sihelo heeft na vele jaren het plan opgevat nu snel tot verbouw te komen. Architect Michiel Magis werd in de arm genomen om een ontwerp te maken. Hij presenteerde dat eerder deze week aan omwonenden.

Het plan houdt de contouren van het bestaande pand intact. De woningen krijgen geen tuin en enkele een zeer klein balkon. Enige verandering is het opschuiven van de achtergevel over de eerste verdieping, drieënhalve meter naar achter. Op die manier ontstaan beneden vier en boven drie woningen rond een centrale hal, de bestaande hal. Het pand kent zelfs een lift. De woning die grenst aan het Land van Ris krijgt een eigen voordeur 'aan de straat', goed voor de sociale controle in de richting van het landje met sloot. De andere woningen worden bereikt via de hal. Het uiterlijk van het gebouw wordt aangepast door gebruik van hout en bewerking van de stenen.

De huurprijs in nog niet bekend, maar een voorzichtige inschatting komt op 1200 euro.

Momenteel wordt de vergunningprocedure doorlopen en die kost tijd. “Als alles meezit kan er over negen maanden, dus nog dit jaar, begonnen worden met de verbouwing”, aldus een medewerker van de gemeente Schiedam.

De omwonenden waren vooral geïnteresseerd in de vrijheid die zij kwijtraken door de inkijk vanuit de nieuwe woningen. Ook de bereikbaarheid van hun tuinen, door het al dan niet plaatsen of openhouden van een hek, heeft hun aandacht. Over het algemeen zijn zij tevreden dat het pand ten langen leste een nieuwe bestemming krijgt, goed voor de leefbaarheid van de wijk, zo lieten zij tijdens de info-avond weten. De afgelopen jaren hadden zij te maken met krakers en rondhangende mensen.

Bekijk de foto'sGerelateerd