Categorieën

Service

Nieuwland beroemd of berucht?

Nieuwland beroemd of berucht?
Wonen

Nieuwland beroemd of berucht?

  • Redactie
  • 19-03-2017
  • Wonen
Nieuwland beroemd of berucht?
COLUMN - Zaterdag in de vroege middag liep ik over de Mgr. Nolenslaan voor mijn dagelijkse boodschappen, toen ik ineens besefte dat ik niet meer in een Schiedamse buurt liep, maar in een van de bekendste stadswijken van Nederland. De Volkskrant noemde Nieuwland zelfs in een adem met Volendam. Die palingsoundkwelers aan het IJsselmeer hadden als bezetenen op Thierry Baudet gestemd, terwijl Denk nergens zoveel stemmen had gekregen als tussen de Vlaardingerdijk, de Noordvestsingel en de spoorlijn die weldra metro zal worden: bijna 25 procent.

Het hangt een beetje van je kijk op de dingen af hoe dit overkomt. Maakt dat Nieuwland berucht of beroemd? Trouwens, Kuzu schijnt er persoonlijk op school gezeten te hebben.

Op 16 maart was er vergeleken met de vorige dag niks veranderd. De tram reed gewoon. Op de straten was het onveranderlijk rustig. En op de Nolenslaan hadden de winkeliers over klandizie niets te klagen. Nieuwland is een wijk die weliswaar kwade dagen achter de rug heeft, maar die liggen al een tijdje achter ons. Nu zie je juist opbouw. Van leegstand is op de Nolenslaan geen sprake, bijvoorbeeld. Als straks de metro rijdt, is de wijk nog beter bereikbaar.

Grote klacht is dat veel mensen langs elkaar heen leven. Die klacht is juist, maar dat betekent in ieder geval dat die mensen ook geen ruzie maken. Nieuwlanders laten elkaar in hun waarde, ook al mopperen ze graag als ze gelijkgezinden tegenkomen.

Bij mij op de Van Haarenlaan – kilometers lang, let wel – hangt maar uit één raam de Turkse vlag. Daar staat – ik geef het toe – geen enkele driekleur tegenover, laat staan een oranje wimpel, maar toch weten wij Nieuwlanders het aardig met elkaar te rooien.

We moeten zorgen dat het zo blijft en er is geen enkele reden waarom dat niet zou lukken. De meeste mensen zijn gematigd en gunnen ieder het zijne. En wat de nieuwe partij betreft - met een verwijzing naar Wim Kan: wat Denk denkt, denkt Denk alleen. Ze zullen volgend jaar vast in de gemeenteraad komen en dan zullen we zien of het een splijtzwam zal vormen of juist een brug van de Turkse gemeenschap naar de stad als geheel en het gemeentebestuur. Aan de vruchten kent men de boom en we hebben die vruchten aan de Schiedamse takken nog niet gezien. Ik ben oprecht benieuwd wat het wordt.

´t Goeie van alle Schiedammers – wat ook hun afkomst of herkomst is – ´t goeie van alle Schiedammers is dat we als puntje bij paaltje komt niet van die kwaaie jongens of meiden zijn. Of moet ik nu zeggen gasten en chickies?