Nieuwe voetgangersbrug in Wetenschappersbuurt geopend

30-04-2021 Wonen Redactie

Foto's: gemeente Schiedam/ Angelique van Woerkom


SCHIEDAM -  De stad heeft er een voetgangersbrug bij. Een bijzondere, 'bedacht' door buurtbewoners van de Wetenschappersbuurt.

Wethouder Jeroen Ooijevaar en bewoners van de Wetenschappersbuurt namen de brug vanmiddag officieel in gebruik. Dit deden zij door een grote strik bij de entree van de brug door te knippen.

Na jaren van sloop, renovatie, nieuwbouw en het herinrichten van openbaar gebied is de komst van de brug een van laatste acties in de algehele gebiedstransformatie van de buurt. De gemeente Schiedam, woningcorporatie Woonplus, TBI-onderneming ERA Contour, aannemingsbedrijf Oranje en buurtbewoners werkten in deze ontwikkeling met elkaar samen.

De nieuwe voetgangersbrug is een idee voortgekomen uit de eerste workshop over buurtvernieuwing, al in 2014 met buurtbewoners, de gemeente Schiedam, Woonplus en ERA Contour. "Een groepje buurtbewoners had destijds het idee om de brede dam op de Buys Ballotsingel weg te halen en de singel weer door te trekken", vertelde wethouder Jeroen Ooijevaar vandaag. "Hiermee herstellen we de oorspronkelijke historische singelstructuur en voegen we groen toe aan de wijk."

Het idee werd vlot omarmd door alle betrokken partijen. Dat heeft ervoor gezorgd dat de plannen niet verstoften en versloften, maar daadwerkelijk zijn gerealiseerd. "De plannen hebben standgehouden en zeven jaar later is de brug er", aldus Ooijevaar. "Met elkaar hebben wij dit plan kunnen realiseren. Ik ben blij dat wij vandaag de voetgangersbrug kunnen openen”, aldus de wethouder van openbare ruimte.

“De Bewonersvereniging Schiedam-Oost heeft zich vanaf het begin betrokken gevoeld bij de sloop en nieuwbouw van de Wetenschappersbuurt", laat Nel van Oudenaarde weten. Zij was als bewoonster nauw betrokken bij het proces. "We mochten meedenken in het verloop van dit project en hebben dit als positief ervaren. Het was al jaren een grote wens om te investeren in deze buurt. En daarom zijn we trots dat de oplevering van deze buurt nu netjes is afgerond.”

De Nieuwe Wetenschappers is een nieuwe, groene en kindvriendelijke buurt met zo’n honderdzestig eengezinswoningen, zowel koop als huur. Alle vier fases van het nieuwbouwproject zijn inmiddels afgerond.Gerelateerd