Nieuwbouw 18 seniorenwoningen op plek Martinusschool

02-03-2021 Wonen Redactie

SCHIEDAM – Op het terrein van de voormalige Martinusschool in Tuindorp komen achttien seniorenwoningen. Dat maakte wethouder Fahid Minhas zojuist bekend.

De woningen zullen worden gebouwd door 2D Vastgoed uit Rotterdam, samen met bouwbedrijf De Langen & van den Berg uit Bergambacht. De combinatie bracht volgens Minhas ‘het beste bod uit, in combinatie met de kwaliteit van het plan’.

De achttien koopwoningen worden 85 tot 105 vierkante meter groot, over twee verdiepingen. Ze worden gebouwd in drie blokken, rond een openbaar ruimte. “Het past goed binnen het straatbeeld en de sfeer van Tuindorp Kethel”, aldus Minhas. “De daken met name lijken op die van de school.”

Volgens de wethouder reageerde de bewonersvereniging Tuindorp, die hij eerder vandaag informeerde, ‘lichtelijk positief’ op de plannen. In de wijk was weerstand gegroeid tegen de nieuwbouwplannen; er gingen veel stemmen op om het schoolgebouw te bewaren, omdat het zo typerend is voor de wijk en de wederopbouwarchitectuur. Volgens Minhas werd de weerstand in de wijk vooral gevoed door de angst voor hoogbouw. “Het is nooit de bedoeling van het college geweest om hier hoogbouw te realiseren”, aldus Minhas.

Als historisch element zal de klokkentoren van de school in de nieuwbouw bewaard blijven. Verder trekt het college vijftigduizend euro extra uit om de buitenruimte van de wijk groen te houden en ook om sport- en speelruimte te creëren. Dat kan ook elders in de wijk, aldus Minhas, bijvoorbeeld bij het onderkomen van de bewonersvereniging.

2D Vastgoed/De Langen & van den Berg werden verkozen uit drie inzendingen op de uitvraag van Schiedam. Waar een van de andere partijen een vergelijkbaar bod uitbracht afgemeten naar de kwaliteit van het plan, won het bod van deze combinatie het op financiën: het levert het meeste op.

De achttien woningen worden gebouwd als seniorenwoningen, want daarnaar komt vraag uit de wijk. Maar het wordt volgens Minhas voor gezinnen, indien zij willen, ook mogelijk een woning te kopen, bijvoorbeeld als zij ‘dicht bij hun ouders willen wonen’. Als de wijk en anderen zich ‘constructief’ opstellen kan de sloop van het schoolgebouw volgens de wethouder al voor het eind van het jaar beginnen, ‘en kunnen we daarna snel aan de slag’.

Zie ook dit artikel.Gerelateerd