Net Niet Genoeg

10-11-2019 Wonen Han van der Horst


COLUMN - De stichting Net Niet Genoeg heeft – zo konden wij hier op Schiedam24 lezen – een vervroegd sinterklaascadeau gekregen. Op 7 november konden de vrijwilligers het huurcontract komen tekenen voor een nieuw onderkomen. Net Niet Genoeg gaat verhuizen van de Strickledeweg in de Spaanse Polder naar de Van Deventerstraat in Nieuw Mathenesse, achter de Grensflat.

Ze blijft dus gehuisvest aan de rand van Schiedam. Dat is enigszins symbolisch voor het werkterrein van Net Niet Genoeg. Ze zet zich in voor mensen die dreigen over de rand van de samenleving te vallen. Zij hebben niet genoeg inkomen om zonder materiële steun het hoofd boven water te houden. Net Niet Genoeg lijkt qua structuur op de Voedselbank. Alleen verstrekt het non-food zoals dat in modern winkeliersjargon heet: kleding, schoeisel, speelgoed en andere dingen die je niet kunt eten maar toch nodig hebt om op een mens- en zeker kindwaardige manier te kunnen leven.

Ik word altijd boos als ik berichten lees over de Voedselbank en instellingen als Net Niet Genoeg. Hoe kan het in hemelsnaam dat zulke instellingen nodig zijn in een knetterrijk land waarvan de regering geen tekort heeft maar in een jaar zeventien miljard euro over houdt? Hoe kan het toch dat we met zijn allen dulden dat het armoedeprobleem groeit?

Aan de andere kant heb ik grote bewondering voor mensen die hun vrije tijd inzetten om iets concreets te doen. Het is gemakkelijk om maatschappijkritiek te oefenen van de zijlijn. En het is dan ook te hopen dat de nieuwe locatie op de Van Deventerstraat een einde maakt aan het rondzwerven van Net Niet Genoeg, dat deze nuttige en noodzakelijke instelling eindelijk een vaste stek heeft. Als U nog goeie spullen over heeft die U toch niet meer gebruikt of speelgoed, waar Uw eigen kinderen te groot voor zijn geworden maar dat toch nog in goede staat verkeert, breng dat dan naar Net Niet Genoeg. Er is geen betere plek om uw overbodige spullen een tweede leven te geven.Gerelateerd