Categorieën

Service

Mensonterende toestanden in Staatsliedenbuurt, zegt Denk

Mensonterende toestanden in Staatsliedenbuurt, zegt Denk
Wonen

Mensonterende toestanden in Staatsliedenbuurt, zegt Denk

  • Kor Kegel
  • 16-01-2021
  • Wonen
Mensonterende toestanden in Staatsliedenbuurt, zegt Denk

SCHIEDAM – Je moet goed uitkijken waar je loopt in de Staatsliedenbuurt. Behalve verzakkingen in het wegdek zijn er ook omhoog gedrukte straatstenen. Maar struikelgevaar is niet het ergste in deze verwaarloosde en verloederde buurt waarvoor staatslieden zich zouden schamen.

De speelplaatsen zijn kindonvriendelijk. De hondentoiletten zijn zo vies dat er geen hond komt. Overal ligt bouwafval. De afvalcontainers zijn ontoegankelijk. Er is een wildgroei van struiken. De plantsoenen liggen vol blik en plastic. Hekwerken zijn kapot gerukt. En dan hebben we het alleen over de buitenruimte.

Binnen in de flatwoningen bestaan nog schrijnender situaties. Het komt voor dat kinderen in de woonkamer slapen, omdat de flats geen centrale verwarming hebben en één gaskachel het hele appartement moet verwarmen – wat de bewoners op hoge stookkosten jaagt. De muren van de flats zijn zwaar beschimmeld, overal zie je vochtplekken en verrotte kozijnen. Dat is niet het gevolg van gemakzuchtig huishouden, maar het komt door de fysieke staat van de gebouwen. De schimmel slaat zowat het beton uit.

Heel Nederland heeft inmiddels kennis kunnen nemen van de schrijnende situatie, want onder andere Powned kwam tv-opnamen maken. Buurtbewoners Sonja Rietkerken en Wilco Post klaagden over de slechte staat van de woningen. Het initiatief ligt bij Dogukan Ergin, fractievoorzitter van Denk in de Schiedamse gemeenteraad. Hij uitte scherpe kritiek: “De gemeente Schiedam is al jaren geleden uit deze buurt vertrokken. Er wordt niets meer gedaan aan de buitenruimte.”

Voor Woonplus ziet hij de verplichting om de flats totaal te renoveren. Wat hem betreft blijven alleen de buitenmuren van de flatgebouwen staan en worden er geheel nieuwe woningen gerealiseerd met ook ruime balkons in plaats van de minibalkonnetjes die de bewoners nu hebben.

Sonja Rietkerken kaartte aan dat de woningcorporatie heeft geadviseerd om de ramen open te zetten en keihard te stoken. Dan zou de schimmel wel verdwijnen. Maar de bewoners geloven daar niet in. Buiten is het koud, waarom zou je enorme energiekosten maken om Schiedam te verwarmen?

De vier gemeenteraadsleden van Denk zijn zich kapot geschrokken, toen ze eerder deze maand een werkbezoek aan de Staatsliedenbuurt brachten. De schouw leidde meteen tot schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders. “De fractie heeft geconstateerd dat de wijk sterk verloederd en is slechte staat is. Daarbij heeft de fractie van Denk vele gebreken geconstateerd. De fractie is zeer geschrokken van de situatie en vindt het onacceptabel dat de bewoners van de Staatsliedenbuurt in erbarmelijke omstandigheden moeten leven.”

Dogukan Ergin: “Ik roep het college op om per direct in te grijpen want een advies als zet het raam maar open tegen schimmelproblematiek zet geen zoden aan de dijk. De woningen zijn zo slecht dat kinderen in de woonkamer moeten slapen, omdat de slaapkamer volledig beschimmeld is en het er koud is. De woningcorporatie geeft de bezorgde bewoners keer op keer nul op het rekest en de bewoners zijn ten einde raad.”

Hij spreekt van mensonterende toestanden in dit deel van de stad. Ergin vraagt of het college op de hoogte is van de barslechte kwaliteit van de buitenruimte van de Staatsliedenbuurt. En als dat zo is, hoelang is het college dan al op de hoogte en waarom gebeurde er niets?

Hij wil weten of er klachten of signalen bij het stadskantoor zijn binnengekomen en tot welke acties dat heeft geleid. Hij vraagt ook wat het college heeft gedaan of gaat doen. Hij heeft het college foto’s van de verwaarloosde buitenruimte laten zien en vraagt het college naar een reactie. Hij vraagt het college om met de bewoners het gesprek aan te gaan.

Een deel van de Staatsliedenbuurt voelt zich in de steek gelaten. Ergin vraagt hoe het college daartegen aankijkt en wat het college gaat doen om dat gevoel weg te nemen en het vertrouwen te herstellen. Hij wil ook weten of er een onderhoudsplan bestaat en of de gemeenteraad dat kan krijgen. Hij vraagt ook welke investeringen er in de afgelopen drie jaar in de Staatsliedenbuurt zijn gedaan.