Man en vrouw aangehouden voor uitkeringsfraude

19-03-2019 Wonen Redactie


SCHIEDAM - Een 64-jarige man en 51-jarige vrouw zijn vanmorgen aangehouden in een woning in Schiedam vanwege het vermoeden van uitkeringsfraude. Die bedraagt volgens justitie een bedrag van ruim € 65.000,-.
 
Het vermoeden van de uitkeringsfraude kwam aan het licht na een huisbezoek vanwege een uitkeringsaanvraag van de dochter van de vrouwelijke verdachte, zo meldt het Openbaar Ministerie. De sociale recherche van Stroomopwaarts stuitte op onder meer kledingstukken en documenten van vermoedelijk de mannelijke verdachte. Dit was opvallend, omdat de vrouw eerder een verklaring van de man had ingediend waarin stond dat zij niet zouden samenwonen. Als bekend was geweest dat zij zouden samenwonen, had de vrouw de uitkering niet ontvangen. De sociale recherche en het Openbaar Ministerie zijn vanaf dat punt een onderzoek gestart en dat leidde vandaag tot twee aanhoudingen door de Schiedamse politie.

Het niet eerlijk zijn over persoonlijke informatie, zoals bijvoorbeeld je salaris of woonsituatie, om zo een uitkering te kunnen ontvangen via de gemeente of participatiebedrijven is strafbaar, aldus het OM. Hierop staat een maximale gevangenisstraf van vier jaar. De vrouw wist vanaf eind 2013 tot nu onder de radar te blijven en heeft vermoedelijk ruim € 65.000,- onrechtmatig ontvangen.

Na de aanhouding door de politie vanmorgen heeft een doorzoeking van de woning plaatsgevonden. Er is onder meer gekeken naar verdere aanwijzingen voor een gezamenlijke huishouding.