Categorieën

Service

Luchthaven laat minder landen via Schiedam

Luchthaven laat minder landen via Schiedam
Wonen

Luchthaven laat minder landen via Schiedam

  • Redactie
  • 28-05-2023
  • Wonen
Luchthaven laat minder landen via Schiedam

SCHIEDAM - Het vliegveld in Rotterdam gaat binnenkomende vliegtuigen de komende tijd zo veel mogelijk over Schiebroek, Hillegersberg en Lansingerland sturen, om daarmee Schiedam te ontzien.

Dat is een gevolg van de baansturing die de luchthaven inzet. De afgelopen maanden is meer dan gebruikelijk boven Schiedam de landing ingezet.

De achtergrond is een natuurlijke: "Door bovengemiddeld vaak voorkomende noorden- en oostenwind, is er de afgelopen maanden meer gebruik gemaakt van landingen over Schiedam." Dat heeft consequenties; de luchthaven is immers gehouden aan maxima waar het de geluidsbelasting van de omgeving betreft. De stap is dan ook bedoeld om minder geluid te laten meten door het Schiedamse handhavingspunt. Dit om 'een overschrijding aan het einde van het gebruiksjaar, wat loopt van 1 november 2022 tot en met 31 oktober 2023, te voorkomen', zo meldt de vliegveldleiding. Die heeft de Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) en gebruikers verzocht te voldoen aan de baansturing, om zo (waar veilig) meer landingen te laten plaatsvinden  vanaf de oostelijke kant van de luchthaven en zo de landen in westelijke richting.

In gebruiksjaren 2019 en 2020 was baansturing voldoende om een overschrijding te voorkomen, zo meldt het vliegveld. "In 2022 is ook vanaf mei baansturing ingezet, maar bleek het in juli noodzakelijk om daarnaast ook andere maatregelen in te zetten, zoals het verbieden van groot lesverkeer en het stoppen met (her)uitgifte van slots."

In eerste instantie wordt de baansturing ingezet tot eind augustus. Als dat tot het gewenste resultaat leidt zal de baansturing weer beëindigd worden.