Jammer van lijn 126

27-10-2019 Wonen Han van der Horst


COLUMN - De Hoekse Lijn functioneert nu al een paar weken naar tevredenheid. De meeste mensen zijn de ellende en de vertragingen van de afgelopen twee jaar snel vergeten. Men heeft zelfs het ‘eenmaandig’ bestaan met enige hoempa gevierd. Er komt met ingang van 4 november ook nog een spitslijn bij, die tijdens de drukke uren elke vijf minuten een metro garandeert op het drukste deel van de lijn, dat begint bij Vlaardingen-West.

Mooi allemaal. En tijdwinst! En een verrijking!

Helaas! Elk nadeel heb zijn voordeel, zo zei Cruyff. De RET gebruikt de Hoekse Lijn om bepaalde verschralingen door te voeren in het busvervoer tussen Hoek van Holland en Rotterdam. Voor Schiedam is het hinderlijkst de gedeeltelijke ontmanteling van bus 126.

Die onderhoudt tot 4 november braaf de verbinding tussen station Schiedam-Centrum en Maassluis-West. De hele week van ´s ochtends tot ´s avonds. Dat wordt nu ingeperkt tot overdag. Op zondag rijdt lijn 126 helemaal niet. Net zoals dat al heel lang met bus 51 het geval is.

Daardoor is heel Schiedam-West ´s avonds en op zondag verstoken van openbaar vervoer. Wie ergens heen wil, moet maar de benenwagen nemen naar de stad of naar de metrostations Vijfsluizen dan wel Troelstralaan.

Dat is armoe. Daarmee gaat de tijdwinst, die de metroverbindingen met zich meebrengen verloren aan de moeizame tocht naar een station.

Geef de schuld niet uitsluitend aan de RET. De metropoolregio, waar ook Schiedam in vertegenwoordigd is, heeft dit aangenomen en omhelsd.

Je zal maar minder goed ter been zijn en in het westen wonen, omdat oude mensen tegenwoordig zo graag tot op hoge leeftijd in hun eigen huis wonen. Dan zit je mooi opgesloten als lijn 126 (en 51) niet rijden. Tel uit je winst.


Gerelateerd