Categorieën

Service

Hybride warmtepomp wordt standaard

Hybride warmtepomp wordt standaard
Wonen

Hybride warmtepomp wordt standaard

  • Advertorial
  • 04-06-2023
  • Wonen
Hybride warmtepomp wordt standaard

Links de hybride warmtepomp, rechts de cv-ketel


SCHIEDAM - Bij vervanging van de cv-ketel wordt vanaf 2026 een hybride warmtepomp de nieuwe standaard voor het verwarmen van uw woning.

Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp is een combinatie van een warmtepomp en een cv-ketel. De hybride warmtepomp heeft een buitenunit die er net zo uit ziet als een airco. De buitenunit haalt warmte uit de buitenlucht en geeft deze af in de woning. De cv-ketel verwarmt het tapwater en springt bij als het buiten te koud is. 

Waarom moeten we een hybride warmtepomp aanschaffen en wanneer?

Het kabinet heeft aangekondigd dat vanaf 2026, bij vervanging van de cv-ketel, hybride warmtepompen de standaard worden voor het verwarmen van woningen. 

De overheid wil duurzamere woningen en minder aardgas gebruiken, voor het klimaat en vanwege de snel gestegen gasprijzen. Ook wil men graag onafhankelijk zijn van gas uit Rusland en Groningen. Dat betekent dat we onze woningen op een zuinigere manier moeten gaan verwarmen. De hybride warmtepomp wordt daarom vanaf 2026 de minimum standaard voor het verwarmen van woningen. Als men vanaf 2026 de ketel gaat vervangen, moet men overstappen op een duurzamer alternatief. In veel gevallen is dit een hybride warmtepomp, maar ook alternatieven zoals de volledig elektrische warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet zijn mogelijk. 

Welke woningen worden uitgezonderd?

Appartementen en monumenten zijn een uitzondering. Zij zijn dus niet verplicht om vanaf 2026 een hybride warmtepomp aan te schaffen. Ook komt er een uitzonderingsmogelijkheid voor situaties waarin de norm niet goed kan worden toegepast, bijvoorbeeld vanwege geluidseisen, noodzakelijke aanpassingen aan de woning of wanneer de verwarmingsinstallatie tot evenredig hoge kosten leidt. En er komt een uitzondering in wijken die nu al met een warmtenet worden verwarmd, of waar binnen tien jaar via de wijkaanpak op een ander duurzaam alternatief wordt overgestapt.

Is een hybride warmtepomp geschikt voor elke woning?

Of de woning geschikt is voor een hybride warmtepomp hangt onder meer af van hoe goed uw woning geïsoleerd is. Hoe beter het huis geïsoleerd is, hoe beter de installatie werkt. Doe een gratis check op milieucentraal.nl om te kijken of uw woning klaar is voor een hybride warmtepomp of maak een afspraak voor een gratis bezoek bij u thuis met een adviseur van het Servicepunt Woningverbetering.

Servicepunt Woningverbetering

Stadskantoor, Stadserf 1, Schiedam

Meer over Servicepunt Woningverbetering →