Huismus blijft meestgeziene vogel in Schiedam

31-01-2022 Wonen Redactie


SCHIEDAM - De huismus blijft niet alleen de naam van veel Schiedammers in tijden van Corona, maar ook van de meest geziene vogel in de stad. Tijdens de Nationale Vogeltelling van de afgelopen dagen werden tenminste 770 mussen gezien.

Iets minder Schiedammers dan vorig jaar namen de moeite een half uurtje op scherp te staan om bij te houden wat er in hun tuin - of op hun balkon - gebeurde, vooral welke vogels er zich meldden. Vorig jaar namen 381 stadgenoten die moeite en gaven hun telling door aan de Vogelbescherming, dit jaar waren dat 357 Schiedammers.

Samen telden zij 5863 vogels, waarbij het de bedoeling was alleen het aantal vogels van een soort te tellen die tegelijk werden gezien. Dus eerst twee mussen zien, en een kwartier later vijf tegelijk, moest leiden tot het doorgeven van vijf getelde mussen. 

Na de huismus werden het meeste koolmezen en kauwen geteld, respectievelijk 678 en 484 stuks. Daarna kwam de vogel die nog steeds wordt gezien als een exoot, maar ondertussen wel kind aan huis is in Schiedam: 473 halsbandparkieten werden geteld. Vorig jaar, met meer tellers, waren dat er 575.

Vorig werden er in totaal ruim zevenduizend dieren gespot, met ook toen de huismus en de koolmees op één en twee, met respectievelijk 856 en 815 dieren geteld. Toen kwam de parkiet op drie, nu op vier.

Na deze top-4 volgen dit jaar de pimpelmees (415 dieren, en nu maar hopen dat ieder het verschil tussen de kool- en de pimpelmees goed wist te maken), de spreeuw (381 vogels) en de vink (329 stuks). Daarmee werden een paar vinken meer geteld dan vorig jaar, en vanwege het lagere aantal tellingen maakt de vink zodoende een sprongetje op de ranglijst, van tien naar zeven.

Op zijn retour is de merel, van zes naar acht, van 399 naar 327 tellingen. De merel had het in Nederland de afgelopen jaren moeilijk vanwege een ziekte, maar schijnt als je de landelijke cijfers beziet, juist bezig aan een herstel.

De ekster en de houtduif maken de top-10, net als vorig jaar, compleet in Schiedam. 

De telling zijn in de hele stad gemaakt, maar wat meer tellers in noord dan in het stadsdeel onder de snelweg. De kaarten hieronder geven een indruk in welke buurten en wijken hard is geteld.

In heel Nederland telden 145.000 mensen bijna twee miljoen vogels in hun tuin. Hier was de volgorde met de meestegezien huismus op één, na de mus de koolmees, de merel, de pimpelmees, de kauw, de vink, de houtduif, de ekster, de Turkse tortel en de roodborst. Vergelijken met Schiedam ontbreken hier dus de spreeuw en de halsbandparkiet.

Bekijk de foto'sGerelateerd