Het mooiste kerstdiner van Schiedam

20-12-2017 Wonen ROMY'S RUMOER

SCHIEDAM - Kerstdiner gisteravond in de Grote of St.-Janskerk. Niet zo maar een diner, maar voor mensen die maar zelden bij een chique diner aanschuiven: zo'n 240 klanten van de Voedselbank waren de speciale gasten van de vrijwilligers van de Schiedamse Voedselbank, uit Nieuwland en de bewonersvereniging Wonen en Leven en de professionals van Dock, Woonplus en uit het stadsbestuur. Romy Landegent was een van de vrijwilligers en doet verslag.

Het grote kerstdiner in de Grote of St.-Janskerk werd voor het vijfde jaar gehouden. Cliënten die geregistreerd staan bij de Voedselbank krijgen een uitnodiging voor dit diner; dit jaar was er plaats voor 240 cliënten.

De kerk was prachtig versierd met mooie kerstbomen en verlichte kandelaars met echte kaarsen aangestoken. De meeste mensen aan tafel wonen in Schiedam, maar zijn er ook een paar uit Oud-Mathenesse – want het verdeelpunt daar in de Pax Christikerk op de Mathenesserdijk is gestopt en zij komen sindsdien naar Schiedam.

Burgemeester Cor Lamers opende de avond; daarna ging hij achter het buffet om eten op te scheppen, samen met de wethouders Patricia van Aaken en Alexander van Steenderen. Zij hielpen mee om het voorgerecht uit te delen.

Ook Chadia Yemni was aanwezig. Zij is accounthouder van Stroomopwaarts en maakt uit die hoedanigheid het jaarlijkse kerstdiner financieel mogelijk. Ze kwam een kijkje nemen om te ervaren hoe het er aan toegaat, om een beeld te hebben wat ze financiert. Ze vond het prachtig om te zien hoe de gasten een prachtige avond hadden. Van harte gegund, zo stelde ze.

Het Dickenskoor uit Schiedam trad op; bij elke tafel zong het mooie kerstliederen, je werd er echt vrolijk van. De koffieruimte was gereserveerd voor de kinderen. Die konden knutselen, creatief bezig zijn met plakken, kleuren, kralen strijken en nog veel meer. Er waren ongeveer veertig kinderen die aandachtig bezig waren, samen met vele vrijwilligers.

In totaal waren er zo'n tachtig vrijwilligers actief, die allemaal een andere taak hadden. De een ging achter de buffetten staan, de ander deelde cadeautjes uit. Ook stonden er mensen bij de deur om de cliënten te verwelkomen of ze trokken op met de kinderen.

Ik was gastvrouw en schoof mee aan tafel bij een moeder en dochter en haar kinderen. Het was heel gezellig en we hebben leuk gepraat en ook veel gelachen.

Als voorgerecht kwam er een heerlijke salade op tafel; je kon kiezen uit drie soorten, ook aan vegetarische mensen was gedacht. Ik had een carpacciosalade. Er was aan het buffet genoeg keuze: rijst met kip en halal vlees, boontjes en patat. Kipnuggets voor de kinderen, met appelmoes, fruit en sla. Op tafel vier soorten frisdrank en stokbrood met kruidenboter. Het was erg lekker. Toch bleef er na afloop eten over; dat mochten de cliënten na afloop meenemen.

Ik mocht daarnasamen met de andere gastvrouwen de feestelijke chocoladetaart met marsepein en vuurwerk naar binnen brengen. Aan de kinderen brachten we cadeautjes die bijeen waren gebracht; de volwassenen kregen een mooie kaars en een prachtig armbandje. Aan mijn tafel waren ze er maar wat blij mee.

Het was al met al een geweldige avond. Alle tafels en stoelen waren in een mum van een tijd weer opgeruimd; met zoveel vrijwilligers bij elkaar is alles zo weer aan kant.

PS. Na plaatsing is in dit stuk de lead aangepast: met name zijn namen toegevoegd waar de organisatoren van het diner worden genoemd.

Bekijk de foto'sGerelateerd