Categorieën

Service

Het knotseizoen is weer begonnen

Het knotseizoen is weer begonnen
Wonen

Het knotseizoen is weer begonnen

  • Advertentie
  • 02-02-2019
  • Wonen
Het knotseizoen is weer begonnen

SCHIEDAM – Op een lekkere zonnige vriesdag wordt er bij Irado graag geknot – en gerild. Niet van de kou, maar omdat het knotten van bomen in de winter moet gebeuren, en ander werk bij kou en vorst soms wegvalt.

Een wilg, maar ook een bolacacia (waarvan er veel in Schiedam staan) en een bolesdoorn (ook in de stad te vinden), moet om de paar jaar geknot worden. En ook bij leilindes moet dat natuurlijk. Bij Irado is ervoor gekozen om dat om de drie jaar te doen; zodoende wordt ieder jaar eenderde van het bestand geknot. Afdelingsmanager Hans Heijligers van Groen & Reiniging schat dat er misschien wel een kleine duizend te knotten bomen in Schiedam te vinden zijn. Een boom moet geknot worden – als daar eenmaal ooit mee begonnen is – om deze niet topzwaar te laten worden, met het risico van 'uitbreken' (inscheuren en afbreken) van dien.

Het is geen strafwerk, dat knotten, vertelt Heijligers, ook al is het fysiek zwaar werk. “Je wordt er lekker warm van”, want het knotten gebeurt met de handzaag. “Hoe ouder het hout, hoe zwaarder het werk.” Iedereen kan het leren, dat knotten: bij dikke oude takken eerst met de zaag tot op zo'n twintig centimeter van het hout afzagen. Zo haal je het gewicht ervan af en is er geen kans op inscheuren. Dan het laatste stukje afknippen/afzagen, tot op de knot. Kunst is om een 'mooie' wond achter te laten, zonder rafels, maar zoals gezegd: iedereen kan dat leren.

De meeste medewerkers van Irado in de buitendienst pakken met regelmaat hun wilg of linde mee. In de werkplanning wordt het knotten door de andere werkzaamheden heen 'gevlochten'.

Dat gebeurt dezer dagen, zo'n beetje van het begin van het jaar tot eind maart. “We moeten voor het broedseizoen klaar zijn”, want je snoeit geen nest uit een boom.

De takken die van de bomen komen, vinden in de regel hun weg weer in Schiedam: als houtrillen, een takkenwal geschikt voor dieren als egels en vogels, zoals bijvoorbeeld te vinden aan het begin van het Beatrixpark. Of er worden beschoeiingen van gemaakt, voor langs de waterkant.

Overigens: wie zelf in zijn tuin een wilg of bolacacia snoeit, kan twee keer per jaar de takken aanbieden tijdens de tuinroute. Irado haalt het snoeiafval na een belletje en een afspraak dan in de straat op.