Grondige opfrisbeurt viaducten langs Schie

10-03-2019 Wonen Advertentie


SCHIEDAM – De onderdoorgangen langs de Schie, van snelweg en spoor, krijgen een grondige opfrisbeurt. Irado haalt daar in opdracht van de gemeente de graffiti weg.

Er is al veel gebeurd in het gebied, dat zeker sinds de komst van de Euroscoop steeds drukker wordt. Er is een klimwand aangelegd en in de toekomst zal het gebied – met alle plannen die er zijn voor Schieveste – alleen maar drukker worden.

Tijd dus om de omgeving even ‘in het nieuw’ te steken. Nou ja, even, het is een flinke klus om de graffiti van de muren en pilaren te krijgen. Er zijn eigenlijk twee technieken voor, vertelt Ronald Bijl, afdelingsmanager Techniek en Services van Irado. Het tegelwerk in het gebied is relatief eenvoudig aan te pakken, met ‘graffiti-remover’. “Dat laat je enige tijd inwerken en dan spuit je de graffiti er zo af.” Dat is anders bij beton, dat vaak zo poreus is dat er altijd van het gekladder of geschilder te zien blijft, ‘zeker schaduwen’. Hier is de aanpak om de boel met warm water goed schoon te spuiten en dan met een primer te bewerken en over te schilderen in de gewenste ral-kleur. “Gritstralen gaat ook, maar dat is een stuk duurder”, aldus Bijl. Zeker als het om achthonderd vierkante meter gaat, zoals in dit geval. In alle gevallen wordt het oppervlak afgewerkt met een anti-graffiticoating die maakt dat een eventuele nieuwe verontreiniging er met water afgespoeld kan worden.

De ploeg van vijf Irado-medewerkers van de afdeling Specialistische Reiniging heeft het werk aan één kant van het water afgerond, aan de andere kant is hij nog wel een week bezig. Het is werk voor vakmensen. “Je kan wel zeggen dat ieder met de hogedrukspuit om kan gaan”, aldus Bijl, “maar thuis is die honderd bar, hier driehonderd. We werken met hete stoom, dat kan gevaarlijk zijn.” Net als het werken op hoogte. De afdeling verzorgt behalve graffitiverwijdering ook het opruimen van oliesporen en ook het reinigen en coaten in opdracht van derden, op dit moment bijvoorbeeld van een grote damwand aan de Brielselaan in Rotterdam-Zuid.

Graffitiverwijdering in Schiedam doet Irado in de regel in opdracht van de gemeente. In dit geval, als een bijzonder project, waarvan er maar een paar per jaar zijn – een mooi voorbeeld waren ook de viaducten langs de Poldervaart, zoals die bij de Margriethal, waar door kunstenaars bijzondere schilderingen zijn aangebracht. Ook onderhoudt de afdeling een wekelijkse route om gemeentelijke gebouwen en ook infrastructuur te ontdoen van graffiti. “Verder verwijderen we graffiti in opdracht van particulieren. Daar rekenen we dan wel wat voor.” Waar het gaat om kwetsende, grove teksten of tekeningen, daar gebeurt het verwijderen ‘direct’, aldus Bijl. Dan wordt ander werk, zoals nu aan de Overschiesestraat, zonodig onderbroken.

Bekijk de foto'sGerelateerd