Gore vlaggen

06-09-2020 Wonen Han van der Horst


COLUMN - Op de Broersvest vóór de ruïne van Huis te Riviere, ooit gebouwd door vrouwe Aleida, wapperen aan hoge masten de vaderlandse driekleur, de sterren van de Europese Unie en het geel zwart geel zwart geel zwart van Schiedam.

Het is allemaal heel dicht bij het Stadskantoor en we hebben hier ongetwijfeld te maken met officieel vlagvertoon.

Eigenlijk moeten zulke vlaggen bij zonsondergang worden binnengehaald en pas de volgende ochtend weer gehesen. Volgens mij gebeurt dat niet. Ook bij regen blijven zij in top.

Ze kunnen dan ook wel een sopje gebruiken. Als gevolg van de luchtvervuiling op de drukke Broersvest zijn de vlaggen nu hartstikke goor. Ze brengen niet alleen de identiteit van Schiedam tot uiting als Nederlandse en Europese stad maar ook de matige luchtkwaliteit waar we mee moesten leren leven.

Dat kan niet de bedoeling zijn.

Volgend weekend vinden de Open Monumentendagen plaats. Dan nemen liefhebbers van de geschiedenis Schiedam nauwkeurig in ogenschouw. Ze zullen het oudste gebouw, de ruïne, niet willen missen. En daar wapperen dan van die vuile vlaggen.

Wat moet het publiek hiervan denken? Als je genoegen neemt met goor vlagvertoon, heb je dan je eigen stad wel hoog genoeg zitten? Of breng je daarmee een gebrek aan zelfvertrouwen, aan trots, aan gevoel voor kwaliteit tot uitdrukking?

Volgens mij moet de gemeente snel een extra set vlaggen aanschaffen. Een week op, een week naar de wasserij.

Het staat zoveel beter. Het geeft zoveel meer glans.Gerelateerd