Forse groei in diefstal (delen van) scootmobielen

15-03-2018 Wonen Redactie

In augustus 2017 werd een scootmobiel die was weggehaald uit de Boerhaavelaan, verderop in Schiedam-Oost teruggevonden; ook de hond-mede-eigenaar was daarover verheugd; foto: Fiets is FoetsieSCHIEDAM - Het aantal diefstallen van scootmobielen of delen daarvan neemt fors toe. In 2015 werd volgens cijfers één accu van een scootmobiel ontvreemd, in 2016 werd zes keer (een deel van) een scootmobiel weggehaald; afgelopen jaar gebeurde dat liefst 21 keer.

Dit blijkt uit cijfers van ROG-plus, de organisatie die gaat over toewijzing van deze hulpmiddelen voor mensen die moeite hebben met bewegen en vooral lopen.

Eerder stelde raadslid John van Sliedregt van D66 vragen over de tendens naar meer diefstallen die hij signaleerde. Burgemeester Cor Lamers meldt nu in antwoord op de vragen van Van Sliedregt uit september dat de politie de gevraagde cijfers niet kon verschaffen, maar in tweede instantie bleek ROG-plus hierin wel te kunnen voorzien. Uit de cijfers blijkt nu een exponentiële groei.

ROG-plus krijgt geen informatie over alle gestolen (onderdelen van) scootmobielen. De politie meldde eerder dat er 35 meldingen waren van diefstal van deze apparaten in Schiedam in 2017. Dat cijfer ligt dus ruim de helft hoger dan het ROG-aantal.

Lamers concludeert dat er 'in 2017 dus een duidelijke toename van het aantal diefstallen van accu’s en scootmobielen' was. "Het grootste deel van deze stijging had betrekking op de portieken en centrale hallen van flats aan de Monseigneur Nolenslaan. "Hier werden veel scootmobielen en accu’s weggenomen."

Tegen deze diefstallen zijn volgens de burgemeester meerdere maatregelen genomen. "Door ROG-plus worden met de leverancier mogelijke oplossingen besproken. Accu’s worden bijvoorbeeld gegraveerd met een verwijzing naar de leverancier." Verder is met ijzerhandelaren afgesproken dat accu’s niet worden aangenomen en dat personen die accu’s aanbieden worden geregistreerd voor nader onderzoek door de politie. "Door Woonplus zijn in 2017 de entrees bij de Mgr.Nolenslaan vernieuwd. Deze renovatie heeft
een aantal maanden geduurd. Bij de hoogbouw zijn automatische schuifdeuren aangebracht die ongewenste toegang bemoeilijken. Bij de laagbouw zijn reguliere toegangsdeuren geplaatst en zijn anti-inbraakstrips aangebracht." Wat ook is gebeurd is dat de scootmobielen een plek kregen in de bergingen. Daardoor staan ze anders dan voorheen, volledig uit het zicht.

Lamers constateert nu al een daling in het aantal diefstallen. "Ik verwacht dat de genomen maatregelen bij de portiekflats aan de Mgr. Nolenslaan hier zeker aan bijgedragen hebben."

Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »Vacatures Alle vacatures »
Altijd Up-to-date