EU-subsidie om statushouders aan werk te helpen

27-09-2019 Wonen Redactie

Ombudsman Reinier van Zutphen (rechts) bezocht eerder deze maand enkele Schiedamse inburgeraars; foto: Dova Kalthorn


SCHIEDAM - Een Europese subsidie moet de gemeenten Maassluis, Vlaardingen en Schiedam helpen om statushouders aan het werk te krijgen. Met de 750.000 euro uit 'Brussel' wordt een Maatwerkplaats opgezet.

Daar zullen naar verwachting 250 statushouders, vluchtelingen die zijn toegelaten in Nederland, aan meedoen.

De participatie van statushouders, hun deelname aan de samenleving, met name op het gebied van werk en inkomen, is een bron van zorg. Hun integratie gaat allerminst vanzelf. Intensieve begeleiding, maatwerk, is nodig om de nieuwkomers een echt zetje in de rug te geven. Ervaringen vanuit andere gemeenten kunnen daarbij helpen.

In de Maatwerkplaats doen de drie gemeenten mee, plus vijf partners: Stroomopwaarts, de opleidingsbedrijven Nextworker/De Beroepentuin en Rijnmondbouw, taalaanbieder stichting Novum en Subsidy House.. De Maatwerkplaats wil een ontmoetingsplek zijn, maar de plek om in kaart te brengen wat een deelnemer en zijn of haar gezin nodig heeft om optimaal mee te doen in de Nederlandse samenleving. Hiervoor is een speciale begeleidingsmethode ontwikkeld. Elke deelnemer krijgt een plan op maat en extra begeleiding van een coach. Het gaat hierbij niet alleen om het leren van de taal en werk, maar ook om gezondheid, sociaal leven, zelfredzaamheid en meedoen in de samenleving.

De Maatwerkplaats moet in november open gaan en zal volgens de huidige planning duren tot eind 2021.

Op 1 januari 2021 wordt de nieuwe Wet Inburgering ingevoerd. Gemeenten krijgen met de invoering van deze wet de regie over de inburgering terug, zo stelt de gemeente Schiedam. De ervaringen van de Maatwerkplaats zullen worden meegenomen bij de uitvoering van de nieuwe wet.


Gerelateerd