Ergernis over (communicatie rond) omkappen boom

09-05-2019 Wonen Redactie


SCHIEDAM - "Het voelt zo sneaky aan", zegt Ragonda van Hooff. Zo stond die er nog, zo was de boom weg. Zonder bericht of toelichting.

Het gaat om een zogenaamde Hemelboom, die bij Van Hooff en haar gezin voor de deur staat. Nu, ja, tussen de twee tuintjes van de benedenburen aan de Korte Achterweg, zo'n twee meter uit de gevel.

Zelf heeft Van Hooff de laatste jaren een 'heerlijke schaduw' van de boom gehad. "Nu jagen ze ons op kosten, want we zullen toch parasols moeten gaan kopen", zegt ze met een knipoog maar toch ook een zeer serieuze ondertoon.

Want boos is ze, en teleurgesteld. Zo stond'ie er nog, zo was de boom weg, maandagmorgen. "Met een grote knijper, vijf keer knijpen en klaar." Terwijl de mensen in de straat er de afgelopen jaren toch voldoende blijk van hadden gegeven aan de boom gehecht te zijn. In september 2017 en vorig jaar zomer waren er ook mensen van Irado verschenen die de boom weg wilden halen, maar toen hadden de bezwaren van de omwonenden voldoende gewicht in de schaal gelegd om hen, na enige ruggespraak, van hun plannen te doen afzien. Woonplus was als huisbaas opdrachtgever voor de kap.

De boom, volgens Van Hooff een zaailing die een jaar of tien geleden spontaan aan het groeien ging tussen twee tuintjes op de Korte Achterweg, moest naar verluidt om omdat hi zorgde voor worteldruk. De boom stond op geen enkele tekening, was nergens geregistreerd, dus een kapvergunning was er ook niet nodig.

Nu dus een nieuwe poging om de boom weg te krijgen, met resultaat. "Op een maandagmorgen, terwijl iedereen naar zijn werk was of nog maar amper wakker." Wat haar vooral dwars zit is dat iedere vorm van communicatie ontbreekt. "Had een brief geschreven en uitgelegd dat het nodig was." Dan had de buurt dat best begrepen, stelt ze. Maar nu? Niets. Midden in het broedseizoen, met de boom als nestelplaats voor koolmeesjes, aldus Van Hooff.

De enige boom in de straat is nu een stomp - 'waarom laat je die dan staan, als de wortels in de weg zitten?' Nee, blij kan ze er niet van worden. "Het is zo'n gat in de straat. Je kunt nu weer bij de buren kijken wat ze op hun bord hebben, het scheelt een hoop privcay." En dat in een week waarin de kranten schrijven dat veel natuur op aarde het aflegt.

Daarom, als Woonplus zou doen wat het volgens Van Hooff zou moeten doen, namelijk grootmoedig 'de hand in eigen boezem steken en laten weten dat ze het achteraf liever anders hadden gedaan' en als de verhuurder zou vragen wat het nu kon doen om de schade goed te maken, dan zou Van Hooff zeggen: plant maar een alternatief. In plaats daarvan verkiest Woonplus het vooralsnog om niet inhoudelijk te reageren op de belletjes van de omwonenden, noch op die van de Bomenridders, die zich het lot van de Hemelboom op de Korte Achterweg ook al hebben aangetrokken.


Gerelateerd