Categorieën

Service

EIB: aardgasvrij maken kost 40.000 euro per woning

EIB: aardgasvrij maken kost 40.000 euro per woning
Wonen

EIB: aardgasvrij maken kost 40.000 euro per woning

  • Redactie
  • 01-03-2021
  • Wonen
EIB: aardgasvrij maken kost 40.000 euro per woning

In 2014 werd de Leiding over Noord aangelegd, de basis voor het warmtenet in Groenoord; foto: Eneco

SCHIEDAM - Het aardgasvrij maken van woningen in Nederland kost zo'n veertigduizend euro per woning. Dat becijfert het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

Het instituut komt tot die conclusie door de kosten op een rijtje te zetten die naar voren komen uit twintig verschillende proefprojecten die her en der in het land worden gedaan. Naar verluidt is het voor het eerst dat dit in detail gebeurt. Opdrachtgever aan het onderzoeksbureau is het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Een andere conclusie van het EIB is dat meer dan de helft van de investering van veertigduizend euro niet is terug te verdienen met besparingen op de energierekening en dus onrendabel is. Dit meldt de NOS, dat bericht over het onderzoek van het EIB.

Veel goeds zit er ook niet in de pijplijn, aldus het instituut. De kosten van het ombouwen van woningen van verwarming op gas naar elektriciteit of andere energievormen zullen de komende jaren 'waarschijnlijk' niet sterk dalen. De overheid, onder meer het ministerie van Binnenlandse Zaken, gaat wel uit van zo'n kostenreductie. Idee is dat door de steeds grotere schaal van de ombouw kostenvoordelen zijn te boeken. Verantwoordelijk minister Kajsa Ollongren zei verschillende malen dat het gasloos maken van woningen goedkoper zou worden door 'opschaling, innoveren en industrialiseren'.

De praktijk is weerbarstig, zo stelt het EIB. In plaats van schaalvoordelen en opschaling lijkt eerder het tegenovergestelde te gebeuren. Het doel van het ministerie was om dertig- tot vijftigduizend gebouwen per jaar vanaf dit jaar los te koppelen van het gasnet, maar tot nu toe is het tot 'iets meer dan tweehonderd woningen' beperkt gebleven, zo berekende de Volkskrant onlangs.

Het van het gas afhalen van woonwijken is een belangrijke element van de agenda van de overheid in de strijd tegen de opwarming van de aarde. Volgens het in 2019 gesloten Klimaatakkoord moeten in 2030 anderhalf miljoen woningen van het gas af. In 2050 moeten alle bijna negen miljoen huizen en andere gebouwen in Nederland gasloos zijn. In Schiedam moet als eerste Groenoord van het gasnet worden losgekoppeld. Gemeente, Woonplus en anderen organiseren momenteel het project Nieuwe Energie voor Groenoord. Tegen dat project en de stappen die daarin worden voorgesteld, spreken steeds meer wijkbewoners zich uit.

Gemeenten lopen volgens het EIB tegen veel organisatorische problemen aan. Huizen lijken in de praktijk veel minder op elkaar dan aangenomen. Bewoners gedragen zich anders. Mede daardoor worden kosten door vrijwel elke gemeente waar inititieven worden genomen in deze 'te laag ingeschat', aldus het EIB. Terwijl de meeste gemeenten dachten te beginnen met de projecten, woningen en wijken waarin het eenvoudigst het snelst resultaat geboekt kan worden.

Als voor 2030 een miljoen woningen van het gas afgehaald moeten worden via de wijkaanpak, dan vergt dat volgens het EIB een investering van veertig miljard in de komende tien jaar.

In een reactie stelt het ministerie van Binnenlandse Zaken dat het nog te vroeg is om nu al kostenreductie te verwachten. "De uitvoering van het Klimaatakkoord is nog maar net gestart", zo stelt het departement tegen de NOS. "Mochten er signalen komen dat de verwachte en beoogde kostenreductie niet wordt gehaald, dan zullen de partijen in het Klimaatakkoord onderzoeken welke aanvullende inzet nodig is. Kostenreductie richting 2030 is onmisbaar om de doelen te halen en de verduurzaming voor steeds meer situaties betaalbaar te maken."