Een van de grootste zorgen van huiseigenaren: onderhoud

15-02-2022 Wonen Advertorial


SCHIEDAM - Wanneer u een woning huurt, valt het onderhoud van deze woning vaak onder de verantwoordelijkheid van de verhuurder. Als u zelf een huiseigenaar bent, bent u natuurlijk altijd degene die verantwoordelijk is voor het huisonderhoud. In dit artikelen zetten we de kopzorgen van al het huisonderhoud op een rijtje, zodat u zich goed kunt voorbereiden op een huis dat in perfecte staat verkeerd.

Verschillende verzekeringen

Een huis moet altijd goed verzekerd zijn en de grootste fout die de meeste huiseigenaren maken, is dat zij niet alles (volledig) verzekeren. Bij schade door achterstallig onderhoud, wordt er dan vaak niks uitgekeerd. Voor iedere woning is het verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. Met deze verzekering wordt alle schade aan een huis gedekt. Let op dat het hierbij alleen gaat om elementen die in het huis horen, zoals de vloer, het dak en de trap. Via deze verzekering mag je ook alleen schade claimen als deze is ontstaan door iets waar u zelf geen invloed op heeft, zoals brand-, wind- of waterschade.

Er wordt altijd aangeraden om ook een inboedelverzekering voor iedere woning af te sluiten. Hiermee wordt schade aan de spullen in het huis verzekerd. Denk daarbij aan schade aan de bank, keukenspullen of elektronica. Bij deze verzekering maakt het vaak ook minder uit op welke manier de schade tot stand is gekomen. Als u tijdens het koken bijvoorbeeld per ongeluk een kleine brand veroorzaakt, kan je vaak via je inboedelverzekering een nieuwe oven krijgen. Voor veel mensen is dit verwarrend. Als je hen de vraag stelt: 'Welke waterschade dekt uw verzekering?', kunnen zij daar vaak geen antwoord op geven.

Huisonderhoud wordt hierdoor een zorg, omdat het voor huiseigenaren niet altijd duidelijk is waar zij op kunnen rekenen. Het is niet duidelijk of zij de kosten voor onderhoud van een onderhoudsbeurt via de verzekering kunnen terugvragen, of dat ze zelf voor de kosten moeten opdraaien.

Duurdere reparaties voorkomen

De belangrijkste reden om een huis goed te onderhouden, is dat achterstallig onderhoud tot veel meer ellende kan leiden. Stel bijvoorbeeld dat een huis een dakgoot heeft, waar in de herfst bladeren in vallen. Dat kan een tijd lang goed gaan, maar op een gegeven moment raakt de dakgoot verstopt, waardoor het water niet meer weg kan lopen. Dit kan leiden tot een lekkage aan de binnenkant van de woning, wat veel meer kosten meebrengt dan het verwijderen van de bladeren.

Voor veel huiseigenaren is het lastig om al dit allemaal in de gaten te houden, voornamelijk wanneer zij de woning verhuren en niet dagelijks zelf aanwezig zijn. Vaak komen zij er pas achter dat er huisonderhoud nodig was op het moment dat het al te laat is. Zij zitten dus vaker met hoge reparatiekosten opgescheept, terwijl ze dit gemakkelijk hadden kunnen voorkomen. Daar kunnen ze ook lang niet altijd iets aan doen. Houtrot in een kozijn begint bijvoorbeeld met een heel klein zichtbaar plekje, wat zich binnen een korte tijd kan ontwikkelen tot een situatie waarbij het volledige raam vervangen moet worden. Als dit plekje niet meteen opvalt, loopt de situatie te snel uit de hand. Huiseigenaren maken zich dus vaak zorgen dat ze huisonderhoud niet op tijd in de gaten hebben.

Trendgevoelig

Een andere reden om een woning goed te onderhouden, is dat een goed onderhouden woning beter kan worden verkocht. Daarbij is het natuurlijk ook belangrijk dat een woning een prettige uitstraling heeft. Deze twee elementen lopen niet altijd vloeiend in elkaar over. Wanneer een woningeigenaar ervoor kiest om houten kozijnen te vervangen door onderhoudsarme kunststof exemplaren, kunnen er altijd potentiele kopers zijn die door deze verandering worden afgeschrikt. Dit is natuurlijk een klein voorbeeld, maar het kan ook gebeuren dat er bij het onderhoud van de badkamer wordt gekozen voor een specifieke stijl die binnen enkele jaren weer helemaal uit de mode is. 

Wanneer een woningeigenaar ervoor kiest om de woning te onderhouden, moet hij dus altijd nadenken over verschillende factoren. In de eerste plaats moet hij kiezen voor een stijl die bij zijn eigen smaak past, maar ook over de duurzaamheid van deze keuze. Binnen een aantal jaar moet hij namelijk zelf nog steeds achter deze keuze staan, maar ook eventuele kopers met deze keuze kunnen overtuigen. Bij veel woningeigenaren zorgt dit voor grote zorgen, omdat zij het moelijk vinden om de juiste keuze te maken.

Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date