Categorieën

Service

De woonvisie van Fahid Minhas verdient een kritische blik

De woonvisie van Fahid Minhas verdient een kritische blik
Wonen

De woonvisie van Fahid Minhas verdient een kritische blik

  • Han van der Horst
  • 20-09-2020
  • Wonen
De woonvisie van Fahid Minhas verdient een kritische blik

De plannen voor Schieveste


COLUMN - Als het aan wethouder Fahid Minhas ligt, heeft Schiedam over een jaar of tien een heel andere skyline. Zijn nieuwe woonvisie heeft grote gevolgen voor het aanzien van de stad. Tussen het station en de snelweg zal hoogbouw boven alles uittorenen en wellicht gebeurt dat ook langs de metro tussen de Piersonstraat en de Nieuwe Damlaan. En met hoogbouw bedoelt hij ook hoogbouw. Daarmee vergeleken zijn de Chinese Muur of de flat bij metrostation Nieuwland dwergen. Plannen om het volkstuinencomplex Thurlede voor woningen te bestemmen, zijn geschrapt. De hobbytuiniers zijn waarschijnlijk gered door de slapte van de bodem.

Minhas wil ook de binnenstad aanpakken. In de jaren tachtig werd de kaalslag achter de Hoogstraat, het Broersveld en de Lange Kerkstraat gevuld met detonerende volkswoningbouw die sterk afbreuk doet aan het historisch karakter van de binnenstad. Er zijn wel poortjes en binnenpleintjes om de herinnering aan het oude doolhof van stegen, sloppen en hofjes levend te houden. Minhas kijkt kritisch naar deze wijk en wil er wellicht iets anders. De gedachten gaan dan uit naar nieuwbouw zoals gepland op en rond het Dirkzwagercomplex bij de Schie. Het zou ook kunnen lijken op de nieuwbouw die een paar maanden geleden aan de Breedstraat werd opgeleverd. Of dat stedenbouwkundig gezien een verbetering is, daar kun je grote vraagtekens bij zetten.

De wijk achter het Broersveld is lelijk. Dat staat als een paal boven water. Achter de kraak- en smaakloze gevels bevinden zich echter wel betaalbare en geriefelijke appartementen, waar de gemiddelde Schiedamse woningzoekende een moord voor zou doen.

We gaan door de Coronacrisis een tijd van dalende inkomens tegemoet, alle mooie praatjes in de miljoenennota ten spijt. We zullen in Schiedam betaalbare huisvesting spijkerhard nodig hebben. Dan is het onverstandig een functionerende, menselijke wijk met betaalbare woningen overhoop te halen omdat je bijvoorbeeld denkt dat je geen kostbare binnenstadsgrond moet verspillen aan huisvesting voor mensen die weinig te besteden hebben.

Geloof maar niet dat nieuwe kapitaalkrachtige bewoners massaal de Schiedamse middenstand op een hoger plan zullen brengen. Als ze een keer op zondagmiddag voor dichte deuren staan en die zware rolluiken zien voor de Nieuwe Passage, dan weten zij genoeg. Ze zullen alleen maar het slaapstadkarakter van Schiedam versterken.

Dan de omhelzing van de hoogbouw: we zitten momenteel midden in een culturele revolutie. Ook als we overmorgen allemaal bij de huisarts een wondermiddel tegen Corona kunnen halen, zal thuis werken de norm blijven daar waar dat enigszins mogelijk is. Dit betekent dat appartementen van een werkruimte moeten worden voorzien. Wat nu van de tekentafel komt, is vast gebaseerd op een sjabloon uit het vorige decennium met wat aanpassingen voor de stadsverwarming. Maar daar blijft het bij. Er is in het ontwerp ongetwijfeld net zo min rekening gehouden met taken waarmee mantelzorgers tegenwoordig van overheidswege worden opgezadeld, zoals de verantwoordelijkheid voor gebrekkige ouders. Zo bouwen we ongeschikte woningen voor de toekomst.

Dan is er de hóógte. Zonder lift kom je niet veel verder dan de zesde verdieping. De anderhalve meter afstand zorgt nu al voor ongelooflijke wachttijden in de hoogbouw. Bij een energiecrisis van grote omvang worden al die torenflats onbewoonbaar. Nou kunt u zeggen: ja maar dat komt nooit voor. Dan is mijn antwoord: wie dacht op nieuwjaar aan wat Corona ons nu aan beperkingen oplegt?

En als de wethouder dan hoogbouwflats bouwt met kleine appartementjes voor mensen aan de onderkant van de markt? Dan neemt het misschien New Yorkse proporties aan.

In die woonvisie staan best interessante dingen. Toch is mijn advies aan de raad: begin wel maar bezin eerst. En houd rekening met het feit dat in onze eenentwintigste eeuw niets vanzelfsprekend is. Wij zijn reuzen vergeleken met onze voorouders, maar wel reuzen op lemen voeten.